Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kafemlejnek

Kafemlejnek

VĚDA V KRIZI


RESPEKT 25/09


Kafemlejnek


„Akademie dostane méně peněz, protože je méně výkonná než vysoké školy,“ říká prof. J.

Zrzavý. Jak na to přišel – toť neznámo. Ale o to nejde. Není totiž podstatné, co prof. Zrzavý ve svém interview řekl. Podstatné je, kdo to řekl.

Řekl to člen Rady pro výzkum a vývoj (RVV), tedy tělesa, které stvořilo algoritmus („kafemlejnek“); podle něho nemá akademie napříště šanci obstát. Jeho názor nemá povahu diskusní, ale normativně-silovou. Jde o prosazení práva toho, kdo momentálně obsluhuje patřičná tlačítka. Ale, milý pane profesore, ono se za chvilku může stát, že jinak složená RVV vymyslí zcela odlišnou metodiku, např. takovou, podle níž je třeba naopak udržet výzkum tam, kde vykazuje nejlepší mezinárodně srovnatelné výsledky (tedy v akademii), a nadto ještě třeba na tradičních („kamenných“) univerzitách, tedy že je nutno omezit regionální vysoké školy, mj. i vaši Jihočeskou univerzitu. Důvody se najdou vždycky: akreditace zajišťované pomocí tzv. létajících profesorů, přežívání pouze prostřednictvím dotací na studenta atd. I metodika, která to má dokázat, se vytvoří bez potíží.

Jiří Trávníček, Ústav pro českou literaturu AV ČR/ FF Univerzity Karlovy



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:19

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze