Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Tvůrci nejlepších projektů celoživotního vzdělávání převzali ceny

Tvůrci nejlepších projektů celoživotního vzdělávání převzali ceny

Ke zpravodajství: AUDIO


--------------------


Praha 7. května 2009 (ČTK)

Tvůrci nejlepších projektů zaměřených zejména na celoživotní vzdělávání dnes v Praze převzali ocenění Evropské komise. Na konferenci nazvané Kreativita a inovace v programu celoživotního učení, uspořádané českým předsednictvím EU, jim ceny předali ministr školství v demisi Ondřej Liška (SZ) a eurokomisař pro vzdělávání, kulturu a mládež Ján Figeľ.


Oceněn byl například švédský projekt Učení učitelů, řecko-německý projekt na podporu výuky němčiny nebo španělský projekt zaměřený na výuku romských žen, kterým pomáhá překonávat diskriminaci a vyloučení ze společnosti.


Oceněni byli také tvůrci rakouského projektu na podporu vzdělávání dlouhodobě hospitalizovaných pacientů a norského projektu na zvyšování matematických znalostí u dospělých. Celkem bylo oceněno 18 projektů z řady zemí EU i Turecka a Lichtenštejnska.


"Celoživotní vzdělávání je obtížně uchopitelné téma, ale je to podle mě nejdůležitější domácí úkol, který by si členské země Evropské unie měly svědomitě plnit," řekl novinářům na poslední tiskové konferenci v ministerské funkci Liška. Smyslem cen za rozvoj oblasti celoživotního učení, které Evropská komise uděluje letos již třetím rokem, je podle jejich organizátorů ukázat příklady hodné následování.


"Nejpodstatnější je, že inovace vždycky vycházejí úplně odspodu. Tady se podle mě objevuje nejdůležitější moment evropské spolupráce. Evropská unie, Evropská komise a předsednictví je tady proto, aby vytvářelo podmínky pro násobení lidského kapitálu, toho nejcennějšího, co máme - tvořivosti a inovací," prohlásil Liška.


Eurokomisař Figeľ je přesvědčen, že zvyšování vzdělání může patřit mezi východiska ze současné hospodářské krize. "Vyhrávají ti, kteří jsou adaptabilní. Dokonce největšími vítězi jsou ti, kteří změny sami formují," dodal Figeľ.


Jiří Janda pba




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze