Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Budoucnost nemocnice: tři varianty

Budoucnost nemocnice: tři varianty

12.5.2009, rubrika: Praha, strana: 1, autor: ALENA ZVĚŘINOVÁ



Praha - Sotva se Dana Jurásková od pátku trochu ohřála ve funkci ministryně zdravotnictví, už bude muset korigovat kroky své předchůdkyně Daniely Filipiové. Hlavně ten, aby vláda, potažmo ministerstvo zdravotnictví, neuvažovaly jen o jediném možném řešení osudu Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), a sice o jejím přestěhování z Karlova náměstí jinam.

Ministryně v demisi Filipiová minulé pondělí, tedy jen pár dnů před odchodem z funkce, předložila vládě návrh, kde je výslovně uvedeno, že ministerstvo považuje za výhodné přestěhovat nemocnici z Karlova náměstí jinam. Rekonstrukce současných budov se ministerským úředníkům nejevila jako zcela efektivní.

Nicméně nová ministryně Jurásková, která byla od letošního dubna ředitelkou VFN, ale nyní tuto funkci kvůli postu ministryně pozastavila, tomožná změní. „Zvažuji, že požádám vládu o revokaci tohoto usnesení,“ řekla včera na dotaz MF DNES. Požaduje širší diskusi a argumenty o variantách dalšího osudu fakultní nemocnice.

Nejen jí, ale také představitelům nemocnice, 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy i hlavního města, vadí, že vládou schválený návrh hovoří v podstatě jen o stěhování nemocnice jinam.

„Důvodová zpráva je nešťastná, vypadla v ní jedna varianta - zásadní modernizace nebo rekonstrukce současného areálu. Ale jistě by se našlo víc variant,“ prohlásila nová ministryně.

„To je cesta správným směrem,“ komentoval tuto možnost děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima. Je zastáncem rozvoje areálu, který označil za urbanistický klenot hlavního města.

Všechny dosavadní studie a analýzy týkající se druhé největší fakultní nemocnice v metropoli - tedy nejen ty připravené VFN, ale i ty vypracované pro ministerstvo - považuje Jurásková za neaktuální. Trvá na tom, aby odborná skupina zastoupená odborníky z nemocnice, ministerstva, 1. lékařské fakulty UK i hlavního města připravila nové návrhy.

Experti posoudí tři řešení Nemocnice má zůstat provázaná s 1. lékařskou fakultou a odborníci mají říci, jak by měla vypadat, aby si vydobytou pozici udržela a současně nezaostávala za vývojem. Odborníci budou zvažovat tři varianty: buď postavit úplně novou nemocnici „na zelené louce“, nebo objekty na Karláku modernizovat, případně kombinovat obě možnosti - tedy postavit některé provozy jinde a současně rekonstruovat ty na Karlově náměstí a v jeho okolí.

„V tuto chvíli není jasné definitivní řešení,“ zdůraznila nová ministryně zdravotnictví Jurásková.

Ujištění nové ministryně zdravotnictví Dany Juráskové o nutnosti zvážit různá řešení osudu nemocnice na „Karláku“ představitelé Univerzity Karlovy, 1. lékařské fakulty, Všeobecné fakultní nemocnice i hlavního města vesměs uvítali.

„Demokratické vládnutí je v komunikaci s ovládanými, a ne v jejich ovládání,“ zdůraznil rektor nejstarší české univerzity Václav Hampl.

Primátor Pavel Bém (ODS) poukázal na to, že jde o opakovaný pokus ministerstva zdravotnictví. „Patří to k jistému folkloru odcházejících ministrů předkládat na poslední chvíli návrhy o Všeobecné fakultní nemocnici,“ prohlásil s poukazem na to, že toto se stalo už potřetí.

Svým způsobem to ministerským úředníkům ulehčuje absence souhrnné koncepce pražského zdravotnictví. Za to ovšem zodpovídá právě primátor a jeho radní.

Pražský poslanec Boris Šťastný (ODS) je přesvědčen, že podobným sporům mezi provozovateli a zřizovatelem by zabránil zákon o univerzitních nemocnicích, který však bývalý ministr Tomáš Julínek (ODS) neprosadil.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze