Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Byty místo špitálu? Ne!

Byty místo špitálu? Ne!

12.5.2009, rubrika: Praha, strana: 3, autor: ALENA ZVĚŘINOVÁ



CO BUDE S NEMOCNICÍ? Osud Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí, kterou navrhovalo ministerstvo zdravotnictví přestěhovat jinam, je nyní v rukou nové ministryně. Ta požaduje širší diskusi o její budoucnosti a zvažuje, že požádá vládu o změnu přijatého usnesení.


Praha - I kdyby se politici, úředníci na ministerstvu zdravotnictví nebo kdokoliv jiný na hlavu stavěl, v dohledné době nehrozí, že by na místě Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) na Karlově náměstí vyrostlo třeba obchodní nebo administrativní centrum, případně luxusní hotel.

Jednoznačně to vylučují primátor Pavel Bém (ODS) i starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Opírají se přitom o závazné normy, které to nyní nepřipouštějí.


Pojistka? Územní plán „Máme určitou pojistku v platném územním plánu. Ten připouští této lokalitě jediné možné využití, a sice lůžková a ambulantní zařízení zdravotnického typu, případně objekty sociální péče a jesle,“ zdůraznila včera starostka Prahy 2 s poukazem na to, že nemocnice tady existuje už 200 let a podobné zdravotnické zařízení jako VFN je právě v centru metropole velmi potřebné.

Navíc majetek 1. lékařské fakulty, státu, nemocnice a města nelze podle primátora Béma jen tak prodat. „Územní plán dává garance, že se tady nemůže postavit nějaká nová obytná čtvrť nebo mrakodrapy a podobně,“ zdůraznil Pavel Bém.

Reagoval tak na fakt, že developeři už léta mlsně pokukují po pozemcích v centru milionové metropole, které zabírají plochu 13,5 hektaru. Hodnotu nemovitostí odhadují odborníci až na 30 miliard korun.

Ze včerejšího vystoupení představitelů různých institucí spojených s fakultní nemocnicí také vyplynulo, že pokud jde o ni, tak pravá ruka neví, co dělá levá.

Například ministerstvo zdravotnictví si před lety nechalo vypracovat studii nového sídla v areálu IKEM a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Krči, kam se podle představ ministerstva zdravotnictví měla přesunout část VFN.

Aleministerstvo naprosto ignorovalo, že Praha projektuje v areálu krčské nemocnice budoucí trasu D metra.

Jedna ze stanic má být dokonce přímo na pozemku, na který projektanti najatí ministerstvem nakreslili část nového objektu Všeobecné fakultní nemocnice.

„Pokud by to tak mělo být, měl by nám to někdo říci. Abychom tam nepostavili stanici metra a pak nezjistili, že jsme ji měli postavit jinde,“ komentoval primátor váznoucí spolupráci s ministerstvem.


***


„Územní plán připouští jediné možné využití, a sice zařízení zdravotnického typu, případně objekty sociální péče a jesle.“ starostka Prahy 2 Jana Černochová


* VFN v číslech Hospodaření V roce 1995 - ztráta 1,4 mld. korun, v roce 2007 - ztráta 805 mil. korun. V prosinci 2007 sice stát dluh VFN odpustil, ale nemocnici tím vznikla daňová povinnost 30 mil. korun. Zaměstnanci Na 43 klinikách, v ústavech a na samostatných odděleních pracuje 5 707 zaměstnanců. Z toho je pětina lékařů a dvě pětiny zdravotních sester a porodních asistentek. Zbytek jsou farmaceuti, ostatní zdravotníci a další profese. Pacienti VFN provedla v roce 2008 téměř 24 000 operací (včetně porodů). Pacienti mohou ležet až na 1 796 lůžkách, v roce 2008 bylo hospitalizováno 57 631 pacientů, průměrná doba hospitalizace byla vyčíslena na 7,4 dne. Kromě toho se dostalo ošetření 2 404 369 pacientům. Výuka Umožňuje výuku studentům 1. lékařské fakulty UK, Přírodovědecké fakulty UK a Matematicko-fyzikální fakulty UK. Navíc také studentům Českého vysokého učení technického, Vysoké školy chemicko-technologické a zdravotnických škol. Laboratorní vyšetření V roce 2008 udělaly laboratoře Všeobecné fakultní nemocnice 6 169 532 vyšetření. Kromě toho evidují odborná pracoviště 1 863 779 případů laboratorních a zobrazovacích vyšetření pro jiná zdravotnická zařízení. Zdroj: Všeobecná fakultní nemocnice



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze