Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jurásková zvažuje změnu vládního usnesení, které se týká VFN

Jurásková zvažuje změnu vládního usnesení, které se týká VFN

vydáno: 11.05.2009, 16:46 | aktualizace: 11.05.2009 17:25




Praha - Nová ministryně zdravotnictví a bývalá ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) Dana Jurásková zvažuje, že požádá o změnu vládního usnesení z minulého týdne, které vyvolalo spekulace o možném zrušení VFN. Řekla to na dnešní tiskové konferenci o budoucnosti VFN. V důvodové zprávě k vládnímu usnesení bylo uvedeno, že rekonstrukce areálu u Karlova náměstí v centru Prahy není efektivní a výhodnější by bylo najít pro nemocnici novou lokalitu.


Jurásková považuje formulaci o budoucnosti VFN uvedenou v důvodové zprávě k vládnímu usnesení, které se týkalo investic do státních nemocnic, za nešťastnou. "Vypadla jedna varianta - zásadní modernizace a rekonstrukce stávajícího areálu. Ale těch variant by se tam jistě našlo víc. Zvažuji, že požádám vládu o revokaci usnesení," uvedla nová ministryně zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví ještě minulý týden odmítlo, že by chtělo VFN zrušit.


Budoucnost nemocnice by měla posoudit komise složená ze zástupců školy, nemocnice a ministerstva. Tento tým podle Juráskové začal pracovat a má už schválený harmonogram. Podle něj by se měla nejprve zmapovat současná situace nemocnice, struktura oborů a ambice jednotlivých oborů s ohledem na vývoj technologií a potřeb pacientů. Tým odborníků by se měl dále zabývat strukturou zdravotní péče a kapacitou nemocnice. "A já bych moc stála o to, aby ta diskuse pokračovala v těchto intencích," dodala Jurásková.


První náměstek ministryně Marek Šnajdr už minulý týden připustil, že v materiálu "možná byla jedna věta navíc a chybělo tam slovo modernizace", ale celý materiál je podle něj v tom duchu, že vybraná zdravotnická zařízení stát prioritně zmodernizuje. Dnes uvedl, že pokud by ministerstvo nechtělo nemocnici modernizovat, nesnažilo by se v minulých letech stabilizovat její finanční situaci tím, že ji oddluží.


Rektor Univerzity Karlovy (UK) profesor Václav Hampl a děkan 1. lékařské fakulty UK profesor Tomáš Zima dnešní vyjádření ministryně uvítali. Minulý týden nad důvodovou zprávou vyjadřovali zásadní znepokojení. "Situace z minulého pondělka mě postavila do mimořádně neobvyklé situace. Vláda projednávala a schválila materiál, který se týká univerzity a nejenom její 1. lékařské fakulty, a přitom vedení univerzity o tom nebylo předem informováno. Dozvídal jsem se to až z médií," uvedl dnes Hampl.


Znepokojení nad informacemi v důvodové zprávě vyjadřovali minulý týden také středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath, pražský primátor Pavel Bém (ODS) i městská část Praha 2, na jejímž území nemocnice leží.


Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí, jejíž součástí je i 1. lékařská fakulta UK, se rozkládá zhruba na 13,5 hektaru v centru metropole. Tržní hodnota těchto pozemků by mohla podle některých médií dosáhnout až 30 miliard korun.


Autor: ČTK





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze