Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova má vlastní návrh reformy vysokého školství

Univerzita Karlova má vlastní návrh reformy vysokého školství

14.5.2009, 18:00, pořad: Ozvěny dne




Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka

--------------------

Vlastní návrh reformy vysokého školství dnes představila Univerzita Karlova. Požaduje v ní větší finanční jistoty pro školy. Od nového zákona, které připravuje ministerstvo školství, se návrh liší především tím, že nepodporuje školné.


Jan HERGET, redaktor

--------------------

Na místo něj navrhuje Univerzita Karlova takzvané zápisné, které představil prorektor Stanislav Štech.


Stanislav ŠTECH, prorektor Univerzity Karlovy

--------------------

To zápisné nám vycházelo jako neméně problematická varianta. Její výše by rozhodně nepředstavovala žádnou sociální bariéru.


Jan HERGET, redaktor

--------------------

Ročně by studenti zaplatili asi 5 tisíc korun. Z těchto peněz by školy hradily administrativu a služby. Změnit by se měl také způsob uzavírání smluv  mezi státem a vysokými školami. Jak, to vysvětlil kancléř Univerzity Karlovy Tomáš Jelínek.


Tomáš JELÍNEK, kancléř Univerzity Karlovy

--------------------

Zaveďme mezi státem a vysokou školou rámcovou smlouvu, která bude uzavírána na dobu pěti let a která popíše základní povinnosti jak státu, tak vysoké školy.


Jan HERGET, redaktor

--------------------

Smlouva by měla jasně určit počet přijímaných studentů a stát by za to škole garantoval určitý objem peněz. Vysoké školy by také měly samy rozhodovat o tom, jak finance dál investují. K návrhu se teď vyjádří odstaní vysoké školy. V srpnu by se měl dostat na ministerstvo školství. Jan Herget, Radiožurnál.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:13

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze