Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Představuje se nový sál

Představuje se nový sál

5.5.2009, rubrika: Pražské jaro, strana: 8, autor: (vd)



Poprvé v historii Pražského jara proběhne koncert v nově zpřístupněném sále v budově Matematickofyzikální fakulty Univerzity Karlovy na Malostranském náměstí.

Tento historický objekt byl přistavěn k svatomikulášskému chrámu ve druhé polovině 17. století coby jezuitský profesní dům, sídlo koleje a semináře. Na jeho hudební tradice upomíná mimo jiné deska, na které je uvedeno, že zde působil básník a duchovní pěvec Jiří Třanovský Tranoscius.

O hudební sbírce malostranské jezuitské rezidence víme hlavně zásluhou skladatele, varhaníka a sběratele Ondřeje Horníka, který na přelomu 19. a 20. století zachránil před likvidací zbytky zdejších hudebnin. Ukázky z této sbírky zazní i na koncertě souboru Capella Regia Praha, který se uskuteční v bývalém refektáři koleje. Vedoucí souboru Robert Hugo dále vybral i autory, kteří působili na Malé Straně v sousedství semináře nebo kteří s jezuity spolupracovali.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze