Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V ČR možná vzniknou univerzitní nemocnice přijatelné pro všechny

V ČR možná vzniknou univerzitní nemocnice přijatelné pro všechny

Praha 6. května 2009 (ČTK)

V Česku možná vzniknou univerzitní nemocnice, se kterými budou spokojeny lékařské fakulty, nemocnice i ministerstva zdravotnictví a školství. Všechny dosavadní návrhy totiž některá ze zúčastněných stran odmítla. Nejnovější návrh, který byl součástí reformního balíku, vyvolal takový odpor Univerzity Karlovy, že pohrozila zastavením výuky na svých lékařských fakultách a fakultě farmaceutické. Studenti i profesoři pořádali protestní akce, nechtěli nemocnici jako akciovou společnost, která by časem mohla být zprivatizována.


Legislativní náměstek ministryně zdravotnictví Martin Plíšek dnes ČTK řekl, že odpoledne bude jednat o přípravě nového zákona o univerzitních nemocnicích s děkany čtyř lékařských fakult a řediteli čtyř fakultních nemocnic. "Odborníci ze škol a nemocnic vytvoří pracovní skupinu, která připraví návrh zákona. Ministerstvo jim k tomu poskytne veškeré dostupné podklady a právní podporu," upřesnil.


Ministerstvo se podle Plíška rozhodlo jít tentokrát opačnou cestou než minule, kdy připravilo kompletní text samo. Náměstek očekává, že když normu vytvoří školy a nemocnice, jichž se týká, přijmou ji za svou. Zákon by měl být připraven zhruba do září, aby po říjnových volbách mohl být projednán už v nové Poslanecké sněmovně. Mezitím bude o textu otevřená diskuse.


Tvůrci zákona nedostanou od ministerstva jiné zadání, než že má vzniknout univerzitní nemocnice jako společná forma pro poskytování zdravotní péče, pro vědu a pro výzkum. Pracovní skupina může využít původního ministerského návrhu zákona spolu s návrhem, který již dříve připravila také univerzita. "Ministerstvo bude práce na normě moderovat a poskytovat podklady a analýzy, nebude výsledek nijak ovlivňovat," shrnul náměstek.


Naďa Myslivcová pba






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze