Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na vysokou bez přijímaček

Na vysokou bez přijímaček

7.5.2009, rubrika: Moje práce, strana: 25, autor: MARTINA ŠRÁMKOVÁ



Dostat se na technické obory vysokých škol je snadné, přijímačky už nevypisuje řada z nich. Naopak práva, medicína a humanitní obory si studenty pečlivě vybírají.


Pro přijetí na většinu vysokých škol je stále ještě nutné uspět u přijímacích zkoušek, protože počet zájemců překračuje v některých případech i několikanásobně jejich kapacitu.


Na práva je nával


S přetlakem je nutno počítat na humanitních i lékařských fakultách. Například Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci počítá pro příští rok s dvěma sty novými studenty oboru všeobecného lékařství, přitom se sem hlásí bezmála patnáct set zájemců.

Dalším oborem, ve kterém počet uchazečů výrazně převyšuje kapacitu škol, je právo. Například na Právnickou fakultu Masarykovy univerzity se na základní obor hlásí v tomto roce 4430 zájemců, před dvěma lety šlo dokonce o pět tisíc adeptů. Fakulta přijímá každoročně 530 lidí.


Bez zkoušek


Existuje však také řada škol, na které není třeba v současné době skládat přijímací zkoušky, protože zájemců o studium na nich je málo. Například Přírodovědecká fakulta Univerzity J. E. Purkyně pořádá zkoušky jen u minima oborů, na jiné přijímá jen na základě maturitního vysvědčení.

Také na Fakultu chemické technologieVŠCHTv Praze se zkoušky neskládají. Již tradičně přijímá bez přijímacích zkoušek rovněž Fakulta strojníČVUTv Praze – a to dokonce i zájemce, kteří už se jednou o její absolvovaní neúspěšně pokusili.

Mnohofakult nahradilo vlastní přijímací testy Národními srovnávacími zkouškami společnosti SCIO.

Ty existují v několika variantách: test obecných studijních předpokladů, základy společenských věd, matematika, přírodní vědy a dále jazykové testy z angličtiny, němčiny a francouzštiny.

Fakulty vyhlásí, ke které ze SCIO zkoušek bude při přijímacím řízení přihlížet, případně která ho může zcela nahradit. Například pro Právnickou fakultu Univerzity Karlovy jsou SCIO testy z obecných studijních předpokladů a základů společenských věd nezbytnou podmínkou přijetí.

Testy SCIO mají jednu výhodu: můžete je vypracovat několikrát a škole poslat nejlepší výsledek. Jeden test stojí od čtyř set do šesti set korun, hlásit se ale musíte s velkým předstihem.

Podrobnější informace naleznete na webových stránkách www.scio.cz.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:12

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze