Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na vysoké školy se hlásí víc žen. Muži bývají úspěšnější

Na vysoké školy se hlásí víc žen. Muži bývají úspěšnější

Autor: - kb -, 21.05. 06:00 Původní zpráva

O studium na vysokých i vyšších odborných školách usilují převážně ženy. Ty také tvoří většinu přijatých. Muži však nemusejí zoufat. Pokud se odhodlají vyrazit k přijímačkám, mají statisticky větší šanci, že uspějí.

Proč tomu tak je? Ženy většinou míří na humanitní a společenskovědní obory, kterých je nejvíce. Proto také tvoří většinu přijatých. Muži si vybírají technické vzdělání. A právě tady mívají u přijímaček lepší výsledky.

V minulém roce se ke studiu na vysoké a vyšší odborné školy hlásilo přes 156 tisíc uchazečů, kteří podali celkem 339 tisíc přihlášek. K přijímacím zkouškám se ale nedostavili všichni. Zkoušky skládalo jen 92 procent uchazečů. Ke studiu pak bylo přijato 114 tisíc lidí.

"Největší zájem o studium na vysoké nebo vyšší odborné škole projevili čerství maturanti, kteří skládali zkoušku z dospělosti v minulém školním roce," řekla on-line deníku TÝDEN.CZ Bohumila Beranová, mluvčí Ústavu informací ve vzdělávání, který data shromáždil. Skupina maturantů tvořila téměř padesát procent všech přijatých studentů. Nepatrně také vzrostl celkový počet přihlášených ke studiu, a sice o půl procenta.

Ke studiu na vyšších odborných školách nastoupilo přes deset tisíc studentů. Největší zájem uchazeči projevovali o ekonomické, zdravotnické a pedagogické obory.

Na vysokých školách se nejvíce uchazečů hlásí ke studiu společenskovědních a humanitních oborů. Dále pak mají zájem o obory se zaměřením na ekonomiku, techniku a pedagogiku.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:15

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze