Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       NKÚ kritizuje účetnictví příspěvkových organizací MŠMT

NKÚ kritizuje účetnictví příspěvkových organizací MŠMT

Praha 20. května 2009 (ČTK)

Ministerstvo školství (MŠMT) neudělalo v roce 2007 u některých svých příspěvkových organizací kontroly, které měly nahradit interní audit. Národní institut dětí a mládeže, Konzervatoř Jana Deyla, Škola Jaroslava Ježka a Zařízení pro děti-cizince mají za tento rok neprůkazné účetnictví. Vyplývá to z výsledků kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), které ČTK zaslala mluvčí úřadu Radka Burketová.


Ministerstvo poskytuje svým příspěvkovým organizacím jakožto zřizovatel finanční příspěvek na provoz. Podle NKÚ v roce 2007 při stanovování výše příspěvku neposuzovalo a neschvalovalo odpisové plány organizací. Zařízení pro děti-cizince pak plán vůbec nezpracovalo a organizace v rozporu se zákonem neodepisovala majetek.


MŠMT prý také od roku 2001 do roku 2008 nezažádalo o vyúčtování, případně vrácení asi 20 milionů korun, které předtím poskytlo Národnímu institutu dětí a mládeže.


U všech čtyř kontrolovaných organizací zjistil NKÚ nedostatky například ve vnitřním kontrolním a účetním systému, v hospodaření s majetkem, ve fondovém hospodaření, ve vykazování nákladů a v provádění inventarizace. "V konečném důsledku je tedy u všech kontrolovaných příspěvkových organizací účetnictví za rok 2007 neprůkazné," shrnul výsledky kontroly prezident NKÚ František Dohnal. U Zařízení pro děti-cizince je účetnictví neprůkazné dokonce už od vzniku organizace v roce 2003.


tep pba




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze