Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministerstvo přijímá návrh UK na zápisné 5000 korun s rozpaky

Ministerstvo přijímá návrh UK na zápisné 5000 korun s rozpaky

Praha 20. května 2009 (ČTK)

Návrh Univerzity Karlovy (UK), aby studenti za rok studia platili zápisné 5000 korun, přijímá ministerstvo školství s rozpaky. Úřad dnes na svých webových stránkách uvedl, že univerzita s touto myšlenkou přichází bez jakékoli vazby na systém finanční pomoci studentům.


"Skryté zavádění školného touto cestou považuje ministerstvo přinejmenším za nesystémové. Reforma financování vysokých škol musí jít v ruku v ruce se zaváděním účinného systému finanční pomoci studentům," soudí ministerstvo.


Zápisné je součástí návrhu reformu vysokých škol, jak ho připravila UK. Změny plánované ministerstvem univerzita již dříve odmítla, její návrhy se ale těm ministerským v lecčem podobají. Také ministerstvo vidí v materiálu UK body, které jsou podobné těm z takzvané bílé knihy a konceptu nového vysokoškolského zákona. Jde prý například o změnu systému akreditací, princip střednědobého financování veřejných vysokých škol pomocí uzavírání kontraktů a právě i finanční participaci studentů na studiu.


"Ministerstvo na druhou strany s rozpaky sleduje malý důraz na funkční zodpovědnost škol za výsledky, nedostatečné akcentování problematiky spojené s neuniverzitními segmenty terciárního vzdělávání a především snahu UK zavést finanční spoluúčast studentů (školné) formou 'zápisného' bez jakékoli vazby na systém finanční pomoci studentům," uvedl úřad, v jehož čele nyní stojí Miroslava Kopicová.


Ministryně přitom v rozhovoru pro úterní Lidové noviny řekla, že vysoké školy se neobejdou bez školného, zápisného nebo jiné formy soukromých příspěvků. Uvedla ale také, že chce připravit systém půjček pro studenty.


Ministerští odborníci podle dnešního stanoviska návrhy univerzity analyzují a výsledky této analýzy zohlední v následujících fázích reformy a budou prý i námětem odborných debat. "Ministerstvo je připravuje na druhou polovinu tohoto roku a jejich smyslem je definování základních směrů reformy," oznámil úřad na svém webu.

hj mal



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze