Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Návrh reformy vysokých škol Univerzity Karlovy ministerstvo vítá i kritizuje

Návrh reformy vysokých škol Univerzity Karlovy ministerstvo vítá i kritizuje

26.5.2009, autor: Helena Odstrčilová, Scio

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) zveřejnilo své stanovisko k návrhu reformy terciárního vzdělávání, který předložila Univerzita Karlova (UK). Další vývoj debaty o reformě MŠMT vítá.


Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl předložil alternativní plán reformy českých vysokých škol


FOTO: PRÁVO/Petr Hloušek


Včera 8:00 - Praha


Součástí diskuse o reformě terciálního vzdělávání, tedy vzdělávání poskytovaného vysokými a vyššími odbornými školami, jsou mimo jiné právě reformní návrhy vypracované na půdě Univerzity Karlovy.


MŠMT zejména kladně hodnotí skutečnost, že se tři z pěti návrhů UK v podstatě kryjí s návrhy vypracovanými experty MŠMT, se kterými byla veřejnost seznámena v Bílé knize terciárního vzdělávání a konceptu Návrhu věcného záměru zákona o terciárním vzdělávání. Jedná se o následující návrhy:


  • změna systému akreditací založená na akreditacích šířeji pojatých vzdělávacích oblastí,

  • princip střednědobého financování veřejných vysokých škol pomocí uzavírání kontraktů,

  • finanční participace studentů na studiu. 


V návrhu UK MŠMT naopak kritizuje malý důraz na funkční zodpovědnost škol za výsledky, nedostatečné akcentování problematiky spojené s neuniverzitními segmenty terciárního vzdělávání a především snahu UK zavést finanční spoluúčast studentů (školné) formou „zápisného" bez jakékoli vazby na systém finanční pomoci studentům. Dle MŠMT je totiž nutné, aby reforma financování vysokých škol probíhala v souvislosti se zaváděním účinného systému finanční pomoci studentům.


Na druhou polovinu roku 2009 MŠMT plánuje odborné debaty s námětem výsledků analýzy reformních návrhů UK, kterou v současné době provádějí odborníci Ministerstva. Výsledky této analýzy budou zohledněny v následujících fázích reformy.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:16

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze