Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Karlova univerzita pracuje na novém návrhu reformy školství

Karlova univerzita pracuje na novém návrhu reformy školství

14.5.2009, 12:00, pořad: Zprávy




Jitka SLUKOVÁ, moderátorka

--------------------

Univerzita Karlova navrhuje, aby se platilo zápisné za studium. Zhruba pět tisíc korun by mělo pokrývat administrativu spojenou s výukou. Univerzita s tím počítá ve svém návrhu reformy vysokého školství, který představil rektor Václav Hampl. V Karolinu je taky náš redaktor Jan Osúch. Dobré poledne. Jene, rovnou se ptám, jak konkrétně si Karlova univerzita představuje systém placení za studium?


Jan OSÚCH, redaktor

--------------------

Hezké odpoledne. Tento návrh je součástí širšího návrhu novely reformy vysokého školství. Je jakousi alternativou Bílé knihy, kterou připravilo ministerstvo školství, později ale práce na reformě vysokoškolského vzdělávání přerušilo. Připomenu, že Univerzita Karlova byla právě velkým kritikem té podoby Bílé knihy. Tento současný návrh považuje za klíčovou oblast zvýšení veřejných výdajů na financování veřejného vysokého školství. V tom Česko výrazně zaostává za zeměmi OECD. Počítá také s pětiletou rámcovou smlouvou namísto každoročního vyjednávání se státem o financování vysokých škol. Také s nastavením měřítek kvality vysokých škol, a to i z mezinárodního hlediska. Co se týče toho zmíněného financování a zapojení studentů do financování studia, Univerzita Karlova ve střednědobém horizontu nepočítá, nepovažuje za aktuální, že by se mělo zaplatit školné, doporučili ale zvážit zavedení takzvaného zápisného pět tisíc za rok, které by právě pokrývalo náklady spojené s administrativou, spojené s výukou. Tento materiál chce Univerzita Karlova nyní rozeslat na všechny vysoké školy a také na ostatní akademické instituce v České republice, zapracovat jejich připomínky a později předložit tento materiál ministerstvu školství a právě podílet se také na přípravě novely vysokoškolského zákona.


Jitka SLUKOVÁ, moderátorka



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze