Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       UK navrhla reformu, žádá zápisné 5000 Kč ročně

UK navrhla reformu, žádá zápisné 5000 Kč ročně

15.5.2009, rubrika: Studium, strana: 7, autor: (map, ČTK)



Univerzita Karlova (UK) navrhla vlastní reformu vysokých škol, požaduje v ní větší finanční jistoty pro školy.

Zástupci UK včera zároveň upozornili, že není potřeba nový zákon, jak jej připravovalo ministerstvo školství, stačí prý novela. Změny plánované ministerstvem UK odmítla, její návrhy se přitom těm ministerským v lecčem podobají. Hlavní změnou je tak zápisné 5000 korun za každý rok studia, které univerzita navrhuje místo školného.

UK chce smlouvy na pět let, ve kterých by se stanovily dlouhodobé cíle vysokých škol včetně počtu přijímaných studentů, stát by jim za to garantoval určitý objem peněz. Pro školy by prý také bylo jednodušší, kdyby si mohly samy rozhodovat o tom, do čeho investují.

„Nechme na vysokých školách, jestli za to koupí třeba mikroskop nebo postaví novou posluchárnu,“ uvedl kancléř UK Tomáš Jelínek. Dosud prý totiž o každé jednotlivé investici rozhoduje ministerstvo školství.

Návrh univerzity se ale shoduje s ministerskou reformou například v tom, že se do budoucna musejí některé školy orientovat spíše na výzkum a vědu, jiné třeba spíš na vzdělávání. Největší změnou, kterou UK navrhla, je takzvané zápisné. Ministerstvo navrhovalo odložené školné, kdy by student platil až po škole. Zavedení školného měl podle ministerstva předcházet systém půjček, stipendií a přímé finanční podpory studentů.

Návrh chce teď UK předložit ostatním vysokým školám k diskusi.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze