Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Karlova univerzita chce smlouvu se státem a zápisné

Karlova univerzita chce smlouvu se státem a zápisné



www.tyden.cz, Autor: ExternĂ­ odkaz - kb -, 14.05. 17:00



Největší česká univerzita přistoupila k reformě vysokých škol po svém. Kromě zápisného pro studenty ve výši pěti tisíc korun ročně, se chce hlavně soustředit na kvalitu školy. Svůj záměr hodlá projednat s ostatními univerzitami a vysokými školami.

Podle Karlovy univerzity není třeba nového vysokoškolského zákona. K reformním krokům by postačila pouze novela.

Univerzita Karlova v reformě navrhuje větší finanční jistoty pro školy. Jejím hlavním záměrem jsou takzvané rámcové smlouvy, které by byly uzavřené na pět let a také vymahatelné.

Smlouva? Garant financí 

Dokument by měl stanovit cíle vysokých škol. Týkat by se měly hlavně počtu studentů. Stát by jim na tento počet ve smlouvě garantoval finance.

"Kolikrát ani nevíme, kolik studentů můžeme přijmout, protože nevíme, jak jaký obor bude financován. Přesto počet studentů, které budeme v novém akademickém roce přijímat, musíme zveřejnit do konce února," vysvětlil kancléř Karlovy univerzity Tomáš Jelínek.

Podobně jako Bílá kniha? 

Samotný návrh univerzity se v některých tématech shoduje s reformou, kterou navrhovalo ministerstvo školství. To rozdělovalo vysoké školy zaměřené na vědu a výzkum nebo vzdělávací. Stejnou cestou jde i Karlova univerzita, ale v širším pojetí. Podle rektora univerzity Václava Hampla tomu tak není. "Je jasné, že titulky problému budou podobné jako v Bílé knize, ale nabízíme úplně jiné řešení," vysvětlil Hampl.

Návrh, který univerzita předloží ostatním vysokým školám k diskuzi, také řeší problematiku takzvaných "létajících profesorů". Univerzita chce, aby žádný akademický pracovník nesměl zaštiťovat více než jednu akreditaci, nesměl by tedy učit na jiné vysoké škole.

V srpnu by Karlova univerzita chtěla předat prodiskutovaný návrh ministerstvu školství.


Foto: Jan Schejbal, Robert Zlatohlávek




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:14

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze