Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Diskuse o reformě vysokých škol pokračuje. Řeší se financování

Diskuse o reformě vysokých škol pokračuje. Řeší se financování

BRNO 9. 4. 2009 (iHNed.cz)

Přestože reformní vysokoškolský zákon ministr Ondřej Liška po pádu vlády stáhl, hledání řešení pokračují. Tento čtvrtek byla za tímto účelem zahájena série konferencí. Začalo se financováním humanitního vzdělávání.

Vysoké školy by měly mít od státu garantovanou výši dotace na několik let dopředu. Takzvané kontraktové financování tento čtvrtek podpořil ministr školství v demisi Ondřej Liška (SZ). Školy by podle něj vymanilo z ponižujícího stavu, kdy se každý rok musejí se státem dohadovat o tom, zda dostanou víc peněz nebo naopak méně. Liška to řekl novinářům. Rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala řešení podpořil. Sám ho již navrhuje řadu let.


Podle Lišky by kontraktové financování umožnilo školám odpovědněji plánovat budoucnost. Na základě uzavřených smluv o daných výších dotací by si samy rozhodly, kolik přijmou studentů i jak peníze rozloží mezi bakalářské, magisterské a doktorské studium. Také by si samy určily, jaký díl peněz věnují na výzkum a vývoj. Kontrakty by se podle Lišky uzavíraly například na pět let dopředu. "Jádrem připravované reformy je nejenom posílení autonomie, ale také posílení odpovědnosti samotných univerzit," řekl Liška.


Problémy humanitní větve


Ministr tento čtvrtek v Brně diskutoval o financování humanitního vzdělávání. Konference má být první z mnoha. Důvod, proč se začalo setkáním se zástupci humanitních oborů, leží ve skutečnosti, že právě z humanitně a společenskovědně zaměřených fakult vzešla největší kritika připravované reformy vysokých škol, řekl Liška. Školám vadí to, že například výuka filozofie nebo historie je hodnocena jako finančně méně náročná. Přitom humanitní školy mají například oproti technickým menší šance získat peníze spoluprácí s komerční sférou, zaznělo tento čtvrtek od rektorů.


Liška připustil, že na humanitních školách bude peněz vždy málo. Snaha získat je od státu by však podle ministra neměla školy zbavit ambice vnější zdroje hledat. "Když se podíváte na to, kolik samotný stát dnes vydává na zpracovávání různých studií, analýz, ze kterých by mohly velmi těžit právě humanitní a společenské vědy, pokud by se staly partnerem státu..., tak tam si myslím, že je obrovská příležitost už nyní," řekl.


Dodal, že v budoucnu je třeba dotace na vysoké školy plošně navyšovat. Jinak podle něj bude vysoké školství živořit a nebude moci nabídnout kvalitu, kterou společnost očekává. S tím souhlasí i rektoři. Podle rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla navíc v humanitních vědách hrozí víc než v jiných oborech odliv mozků.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze