Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Českým vysokým školám chybí až 1,5 miliardy Kč, hrozí propuštění

Českým vysokým školám chybí až 1,5 miliardy Kč, hrozí propuštění

Uherské Hradiště 16. dubna (ČTK)¨, Gabriela Sluštíková jpt

Vláda dluží českým vysokým školám na jejich vzdělávací činnost až 1,5 miliardy korun. V případě, že se jí deficit nepodaří včas vyrovnat, rektoři budou muset začít šetřit. A to například propouštěním zaměstnanců či snižováním výdajů na technický provoz. Tedy i zaostávat za světem v přístrojovém vybavení, řekl dnes ČTK rektor Českého vysokého učení technického v Praze Václav Havlíček.


Návrh výdajů ministerstva financí na české vysoké školství pro letošní rok původně počítal s deficitem 2,5 miliardy korun. To je při celkovém objemu prostředků na vzdělávací činnost 23 miliard Kč více než desetiprocentní deficit, upozornil Havlíček. Po jednáním s premiérem a ministrem školství se rektorům podařilo získat jednu miliardu.


Podle Havlíčka ministr školství Ondřej Liška tehdy rektorům slíbil, že během roku uvolní dalších 600 milionů korun. Peníze doplní z ušetřených prostředků plánovaných na spoluúčast výzkumných projektů Evropské unie. "Finální souhlas je však na ministerstvu financí, které dosud neodpovědělo a v dnešních turbulencích se obávám, že ani neodpoví," komentoval Havlíček.


Česká konference rektorů, jejíž zasedání se dnes uskutečnilo v Uherském Hradišti, tak odmítá snižování výdajů státního rozpočtu v průběhu roku, které je v rozporu s deklarovanými stanovisky politických reprezentacích.


Rektoři dnes také vyjádřili souhlas například s odkladem termínu předložení věcného záměru zákona o terciárním vzdělávání, který tak umožní důkladnější veřejnou diskusi. A vyzvali vysoké školy, aby zvážily možnosti pomoci italské univerzitě v Aquile postižené nedávným zemětřesením.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze