Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Předák Ku-Klux-Klanu jede do Česka

Předák Ku-Klux-Klanu jede do Česka

8.4.2009, rubrika: Česko, strana: 5, autor: Marek Pokorný



* Bude propagovat svoji knihu, která varuje před »narůstající židovskou mocí« * Přednášku má mít i na Univerzitě Karlově


Do Česka zavítá koncem měsíce neblaze proslulý host: přijede poslední šéf americké rasistické organizace Ku-Klux-Klan David Duke.

Duke byl ještě počátkem osmdesátých let v čele této zakázané organizace a poté založil »Asociaci pro povýšení bílých lidí«. Teď přijíždí do Česka propagovat svoji knihu Moje probuzení - kterou někteří kritici označují za kuchařku neorasismu. Jako první o Dukeově návštěvě informoval server tyden.cz

Dukea do Česka pozvala jedna z hlavních osob české neonacistické scény Filip Vávra. Názorově jsou si blízcí: Vávra by chtěl mít z Česka »bílou republiku, zabezpečující budoucnost bílých dětí«. A podobně mluví o nadřazenosti bílé rasy i Duke.

»Program bude zahrnovat debatu se studenty Univerzity Karlovy v Praze a dvě konference v Praze a Brně,« řekl Vávra, který sám na této škole studuje mezinárodní vztahy. Mluvčího univerzity Václava Hájka informace o chystané přednášce překvapila. Ale stanovisko školy nebyl schopen včera poskytnout.

Vávra se podle svých slov s Dukeem přátelí už několik let. Popírá ale, že by stál za vydáním knihy, již vydalo nakladatelství Kontingent Lukáše Jirotky. Ten nevydává kontroverzní titul poprvé - loni vydal Turnerovy deníky, označované za bibli neonacismu.

O deníky, které jsou v některých státech zakázané a například v Německu se o nich nesmí ani psát, se začala zajímat policie. Už si na ně nechala vypracovat i dva znalecké posudky. Loni v září však případ odložila. »Podle znalců je to fikce, smyšlený příběh,« vysvětlila mluvčí pražské policejní správy Eva Miklíková.

O nově vydanou knihu ani návštěvu Dukea se zatím specialisté z protiextremistického oddělení policie nezajímají. »Pokud nám dá někdo nějaký podnět, budeme se tím zabývat,« řekla Miklíková.

Za vydání extremistické knihy byl v posledních letech stíhán v zemi jediný člověk - vydavatel Hitlerova Mein Kampfu Michal Zítko. Toho soud poslal na tři roky podmíněně do vězení za propagaci fašismu a nechal knihu zabavit. Zítka se následně zastal Nejvyšší soud a všechny předchozí rozsudky zrušil - nejde prý stíhat za propagaci hnutí, které je už mrtvé.

Jirotka tvrdí, že s rasistickou ideologií nesympatizuje a knihy s extremistickými názory vydává proto, aby »je lidé dokázali rozpoznat a uměli jim čelit,« uvádí.

»Pokud by tvrdil opak, mohlo by to být trestně postižitelné,« podotýká politolog a specialista na extremismus Miroslav Mareš.

Dukeova kniha podle Mareše k rasismu otevřeně nevyzývá. »Neříká už: lynčujme židy a černochy. Ale poukazuje na vliv určitých skupin. Ta kniha tak vypadá přijatelněji,« říká Mareš. Podle něj je ale efekt podobný, ne-li větší, než kdyby byla otevřeně rasistická.

Moje probuzení sice vychází v Česku oficiálně poprvé, ale tuzemští neonacisté ho dobře znají a rádi z něj citují. Duke v knize píše například o rostoucí židovské moci, která narostla »až do dnešní neuvěřitelné podoby«, a pečlivě vyjmenovává všechny důležité posty, které židé na světě kontrolují.

Dobrý rétor Duke se pokusil i o vstup do politiky - za republikány se v devadesátých letech dostal i do Louisianské Sněmovny reprezentantů. Před pěti lety se dostal do křížku se zákonem - byl odsouzen za finanční machinace.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze