Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jména budoucích ministrů jsou zatím spekulace

Jména budoucích ministrů jsou zatím spekulace

10.4.2009, 12:00, pořad: Zprávy




Petra POLANSKÁ, moderátorka

--------------------

Po jmenování Jana Fischera premiérem České republiky teď média a politici spekulují nad tím, koho obsadí do ministerských křesel. Fischer svůj kabinet definitivně zformuje po Velikonocích. O některých jménech se ale mluví už teď.


redaktorka

--------------------

Premiér v demisi Mirek Topolánek zatím potvrdil Radiožurnálu jen jediné jméno. Šéfem resortu zahraničních věcí by se měl stát diplomat Jan Kohout. České televizi nabídku potvrdil další možný ministr, děkan 1. lékařské fakulty Tomáš Zima, který by měl obsadit post ministra školství.


Tomáš ZIMA, děkan, 1. LF UK

--------------------

Ano, byl jsem osloven ohledně nabídky ministra školství. Samozřejmě vedou se jednání, je to nabídka, o které vážně uvažuji.


redaktorka

--------------------

Kdo ale usedne do dalších křesel zatím není jasné. Média spekulují o dalších jménech. Ministerstvo vnitra by mohl vést šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina. Finance Tomáš Ulvíra, který je na ministerstvu ředitelem. Ministrem zemědělství by pak mohl být Jakub Šebesta, dosavadní ředitel Státní zemědělské inspekce.


Jakub ŠEBESTA, Státní zemědělská inspekce

--------------------

Diskuse na to téma se mnou byla, já jsem tuhle možnost neodmítl, takže čekám na reakci pana premiéra.


redaktorka

--------------------

Současný stav dvouvládí, kdy má Česko dva premiéry, označují politici za kuriózní. Kritice odborníků čelí hlavně prezident republiky Václav Klaus.


Jan KYSELA, ústavní právník, Právnická fakulta UK

--------------------

Ať bude ústava napsána jakkoli, vždycky ji můžete vyložit způsobem neobvyklým, nečekaným, podle někoho možná absurdním, takže já nevidím problém v ústavě, já vidím problém spíše v postupu prezidentů republiky.


redaktorka

--------------------

Prezident totiž dal například podmínku, že premiérem jmenuje jen toho, kdo donese na Hrad 101 podpisů poslanců. Ty měly zajistit, že kabinet dostane důvěru.


Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, politoložka

--------------------

To zadání je velký problém v tom, že vlastně prezident v tom požadavku na 101 jakýmsi způsobem vlastně znevažuje parlament jako takový.


redaktorka

--------------------

Česká ústava nezná ani termín úřednická vláda. Přesto v Česku vzniká už druhá. Ta první premiéra Josefa Tošovského byla jmenována 2.ledna 1998 a vládla 7 měsíců. Budoucí Fischerův kabinet by měl podle představ politiků u moci zůstat do poloviny října, kdy by měly být předčasné volby.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze