Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova dostane milion korun na podporu matematiky

Univerzita Karlova dostane milion korun na podporu matematiky

PRAHA / 15:06, 31. 03. 2009


Společnost RSJ Invest přispěje Univerzitě Karlově milionem korun na vědecký grant na podporu matematiky. Darovací smlouvu v úterý podepsali rektor univerzity Václav Hampl a jeden ze zakladatelů společnosti Karel Janeček v pražském Klementinu.


"Za Univerzitu Karlovu si tohoto daru velice cením. Dárci tím pomáhají investovat do vzdělávání budoucích vynikajících odborníků a zároveň třeba i svých potenciálních zaměstnanců či spolupracovníků," řekl rektor s tím, že tento vědecký grant je prvním svého druhu v České republice. Pokryjí se z něj náklady univerzitního pracovníka a jeho vědecká činnost. Grant je dvouletý, uskuteční se v letech 2010 a 2011. Jeho celkové náklady představuje částka 1,6 milionu korun. Společnost RSJ Invest na grant poskytne jeden milion korun, Matematicko-fyzikální fakulta (MFF UK) doplatí zbytek 600 tisíc korun.


Držitel grantu dostane měsíčně 50 tisíc korun, a k tomu bude mít k dispozici 100 tisíc ročně na volné použití, například na literaturu, počítač nebo konferenci.


"Počítáme, že se do výběrového řízení přihlásí přibližně šest nejlepších docentů nebo asistentů, kteří působí na fakultě. Výběr držitele grantu ale nebude lehký," předpověděl proděkan MFF UK Josef Štěpán a dodal, že se zatím ještě nikdo nepřihlásil. "Zatím vím o pěti lidech, kteří mají zájem," doplnil. "Ze všech posluchačů fakulty studuje matematiku 500 studentů v bakalářském programu, 250 je v programu magisterském a 200 nejlepších usiluje o získání titulu PhD," dodal ještě Štěpán. Tyto studenty podle proděkana učí 21 profesorů, 28 docentů, 31 odborných asistentů, 12 vědeckých pracovníků a šest lektorů.


Jednou z podmínek je, že uchazeč může být narozený roku 1970 a v letech následujících. Součástí výběrového řízení je výzkumný projekt, který se týká současné matematiky a jejích aplikací a který uchazeč o grant předloží. Dále je nutné k přihlášce dodat "vynikající publikační historii uchazeče", jak se uvádí v podmínkách výběrového řízení MFF UK spolu se společností RSJ Invest, která grant iniciovala. Kromě toho musí přihláška obsahovat životopis a sedm nejvýznamnějších publikací uchazeče.


Dále držitel grantu musí zorganizovat v roce 2011 specializovaný mezinárodní seminář, který se bude zabývat tématem, jež se provádělo v rámci grantu. Pracovník MFF UK, který grant obdržel, potom musí po dobu grantu zůstat v pracovním zařazení na MFF UK, jeho pedagogický úvazek bude snížen ale na polovinu. Žádosti a podmínky grantu jsou na ExternĂ­ odkaz www.karlin.mff.cuni.cz/RSJ.


Cílem grantu je podpora základního a aplikovaného výzkumu v matematice s důrazem na kvalitu výuky.


Společnost RSJ Invest, která vznikla roku 1995, je největším obchodníkem s cennými papíry v České republice. Měsíční obrat společnosti přesahuje čtyři biliony EUR. RSJ Invest obchoduje v USA, Velké Británii, Německu, Kanadě, Austrálii a Japonsku. Tvůrcem obchodních strategií je bývalý student a absolvent UK Karel Janeček, který grant inicioval. Ten také v úterý v Klementinu slavnostně dostal od děkana MFF UK Zdeňka Němečka Pamětní medaili MFF UK.


Autor: Světlana Kadeřábková




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze