Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kandidátem na ministra školství je děkan Zima

Kandidátem na ministra školství je děkan Zima



03.04. 08:10, Autor: ČTK



Vážným kandidátem na post ministra školství v případné úřednické vlády je údajně děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Výběr kandidáta přenechal předseda ČSSD Jiří Paroubek Demokratické straně zelených.


"Byl jsem osloven a velmi vážně o nabídce uvažuji. To, jak se rozhodnu, bude záležet na tom, jak by vláda odborníků vypadala," řekl Hospodářským novinám Zima.


K těmto zeleným se hlásí i poslankyně Olga Zubová, jež spolu s Věrou Jakubkovou patří ke čtyřem koaličním poslancům, kteří minulý týden spolu s ČSSD a komunisty vyslovili nedůvěru vládě Mirka Topolánka.



Podle informací Hospodářských novin za to údajně od Paroubka dostala možnost mluvit do složení některých ministerstev. To ale Zubová odmítá, píše list. "Mluvili jsme s panem Paroubkem, že bychom chtěli mít vliv na ministerstvo školství. Jednat jsme ale začali až po pádu vlády," řekla Zubová.


Proti jejímu angažmá protestuje Strana zelených. Nelíbí se jí, že by měli o ministerstvu školství spolurozhodovat "odpadlíci", a chtějí jejich návrh vetovat.


"Demokratická strana zelených není parlamentní stranou, nikdo za ni nebyl zvolen, takže její nárok na obsazení resortu je směšný a nemůže být brán vážně," uvedl místopředseda zelených Ondřej Liška.


ČSSD ústy svého předsedy trvá rovněž na tom, aby mohla jako "suverénní politická strana" své návrhy personálního obsazení budoucí úřednické vlády konzultovat s představiteli KSČM. To je nepřijatelné pro ODS.


Mluví do vlády komunisti?


Komunisté dostali podle svého předsedy Vojtěcha Filipa od Jiřího Paroubka nabídku, aby do vlády navrhli vlastní nestranické kandidáty, které by pak oficiálně nominovala sociální demokracie. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Paroubek už dříve řekl, že podobu úřednické vlády bude s komunisty konzultovat. Zároveň ale podotkl, že konzultace neznamenají, že KSČM bude aktivně vybírat členy úřednické vlády.


"Nepřistoupili jsme na to. Pro nás by naše zapojení bylo přijatelné jen v případě, že bychom byli oficiálně přizváni k jednání," řekl Filip. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše je ve hře spíše jakési "právo veta", tedy možnost odmítnout nestranické experty, které ČSSD navrhne do vlády.


Paroubek popřel, že by komunisté měli jakékoli právo veta a že by je zval do vlády. Ale dodal: "Pokud nechtějí jít s nestraníky do vlády, je to jejich věc."


Premiér Mirek Topolánek (ODS) už dříve prohlásil, že podíl komunistů na sestavování kabinetu nepřipustí. "Pokud by to opravdu bylo tak, že Jiří Paroubek opravdu probírá s komunisty, kdo může být ve vládě nestraníků. a kdo ne, tak něco takového by pro ODS nebylo přijatelné," řekl první místopředseda ODS David Vodrážka.


Foto: Lucie Pařízková, ČTK




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze