Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Za účast v soutěži mohou přijít o autorizaci

Za účast v soutěži mohou přijít o autorizaci

4.4.2009, rubrika: Z regionů, strana: 4, autor: ZUZANA PLOCKOVÁ

Komora architektů sdělila královéhradecké „medicíně“ , že vyhlásila neplatnou soutěž.

Hradec Králové

Soutěž na studii dalšího univerzitního kampusu je neregulérní. Autorizovaní architekti se jí nesmějí účastnit.

To je stanovisko České komory architektů (ČKA), které 1. dubna obdržela zadavatelka - Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové (LFUK). Fakulta s tím nesouhlasí. Vysokoškolský areál chce Karlova univerzita postavit ve třech etapách poblíž fakultní nemocnice. Pozemky jsou částečně v jejím vlastnictví, více než polovina jich patří Hradci Králové. Podle informací, které před časem sdělili mluvčí univerzity Deníku, by stavba měla přijít asi na tři miliardy korun.

Podle zákona má ČKA spolupracovat s vypisovateli soutěží a výběrových řízení, posuzovat soutěžní podmínky a bránit konání neregulérních soutěží či výběrových řízení.

„Z uvedených pravomocí jsme nuceni označit vámi vyhlášenou veřejnou zakázku za neregulérní,“ oznámil univerzitě Martin Turek, ředitel Kanceláře ČKA.

„Veřejnou architektonickou soutěž jsme vyhlásili právě proto, že máme zájem postupovat při přípravě výstavby kampusu průhledně,“ nesouhlasí tajemnice LFUK Věra Šlapáková. „K tomuto postupu nás nic nezavazuje.“

Komora univerzitě vytýká absenci jmenované soutěžní poroty. „Nezávislá a odborně způsobilá porota je jedním z důležitých předpokladů kvalitního rozhodnutí o nejvhodnějším řešení,“ uvádí Martin Turek.

„Jediným důvodem, proč ČKA prohlásila soutěž za neregulérní, je skutečnost, že jsme dopředu jmenovitě neurčili porotu, ve které by většinu zástupců tvořili členové komory. Právě tento požadavek, který nemá sebemenší oporu v platném právu, by mohl vést k manipulacím,“ oponuje tajemnice LFUK.

Soutěžní podmínky obsahují podle ČKA množství nedostatků. „Mimo jiné není zajištěna anonymita návrhu v případě odeslání poštou. Také ustanovení o zrušení soutěže kdykoliv do doby rozhodnutí poroty o nejvhodnějším návrhu považujeme za nevhodné,“ sděluje ČKA univerzitě. Zadávací podmínky nejsou v souladu se soutěžním řádem České komory architektů. Ten je pro autorizované osoby závazný. Mohou se zúčastnit pouze soutěží, které se jím řídí. „Nedodržením tohoto postupu se autorizovaná osoba vystavuje riziku disciplinárního řízení a možného postihu v podobě peněžité pokuty, případně pozastavení či odejmutí autorizace,“ připomíná Martin Turek.

Komora v této fázi považuje vyhlášenou soutěž za neregulérní. „Jsme nuceni upozornit autorizované architekty všemi svými informačními prostředky, že účast v této soutěži je v rozporu s právem a je jim zakázána, a to až do doby nápravy.“

Vysoká škola ustoupit nehodlá. „Vyhlašovatel nemá důvod soutěž pozastavovat, neboť se odehrává přísně podle platných zákonů.“

„V případě, že se rozhodnete uspořádat řádnou soutěž, nabízíme vám, jakožto orgán veřejného práva k tomu určený, s její přípravou bezplatnou pomoc, “ nabízí komora.

„Uvítáme maximální spolupráci s ČKA tak, aby zúčastněné subjekty mohly svobodně soutěžit,“ odpovídá na nabídku vysoká škola

V Královéhradeckém kraji nezasahovala ČKA poprvé.

Vloni v srpnu označila jako neregulérní výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace stavby Sportcentrum v Broumově.

Úplné znění sdělení ČKA a více informací najdete na webu: hradecky.denik.cz/kampusuk



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:05

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze