Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Hampl: Znovu musíme bojovat o nezávislost a svobodu

Hampl: Znovu musíme bojovat o nezávislost a svobodu


8. 4. 2009, Autor: Martin Polívka


Letošní oslava narozenin UK se nesla v mimořádně politickém duchu. Rektor Hampl kritizoval jak stav české demokracie, tak i reformu vysokých škol.

Kritika politiků a pochvala studentů zazněly při výročním projevu rektora UK.

„Není možné bezstarostně slavit narozeniny v době, kdy akademická půda znovu musí bojovat o svoji svobodu a nezávislost a o právo studentu podílet se na její samosprávě,“ řekl Václav Hampl ve svém projevu během zasedání k 661. výročí založení UK.

Rektorovi se nelíbí ani skutečnost, že UK „musí hájit důstojnou existenci společensko-vědních oboru, bojovat o udržení klinického výzkumu a opakovaně žádat o elementární financovaní svých nejzákladnějších potřeb.“

Ve svém projevu také Václav Hampl opakovaně pochválil studenty za jejich aktivní podíl na akademické samosprávě i bohatém spolkovém životě. Podpořil například vznikající Studentskou unii. Poděkoval také iniciátorům tzv. Hradecké výzvy, v níž zástupci humanitních fakult radikálně odmítli reformu vysokých škol.

Oceněno připomenutí Jana Palacha i výzkum zubů

Hlavní organizátoři oslav výročí úmrtí Jana Palacha si odnesli cenu za prezentaci UK.

Vedení univerzity také tradičně udělilo několik ocenění. Cenu za prezentaci UK si letos odnesli historici Petr Blažek, Jakub Jareš a Patrik Eichler z Filozofické fakulty za přípravu výstavy a knihy k výročí upálení Jana Palacha.

“České dějiny ve 20. století, jakoby se točily v kruhu,” poznamenal v děkovném projevu Jakub Jareš.

“Po roce 1989 jsme měli nakročeno správným směrem. V poslední době to ale vypadá, že normalizace stále ještě neskončila,” dodal s odkazem na současnou politickou krizi.

Trojice zoologů obdržela cenu za tvůrčí počin UK.

Cena za tvůrčí počin pak připadla badatelskému týmu z Přírodovědecké fakulty ve složení Robert Černý, Vladimír Soukup a Ivan Horáček.

Objev trojice zoologů podstatně mění dosavadní poznatky o vývojových mechanismech vzniku zubů. Autoři svou studii publikovali v nejprestižnějším přírodovědeckém časopise Nature.

Zvláštní medaile in memoriam pak rektor udělil UK Karlu Bacílkovi, Borisi Kovařickému a Veleslavu Wahlovi. Bývalí studenti UK byli po únoru 1948 za údajnou protistátní činnost odsouzeni k trestu smrti a




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:05

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze