Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Fakulta zatrhla přednášku předáka Ku-Klux-Klanu

Fakulta zatrhla přednášku předáka Ku-Klux-Klanu

22.4.2009, rubrika: Česko, strana: 3, autor: Marek Pokorný



Univerzita Karlova se vylekala návštěvy posledního šéfa zakázané americké rasistické organizace Ku-Klux-Klan Davida Dukea.

Duke v pátek přijede do Česka propagovat svoji poslední knihu Moje probuzení a součástí jeho návštěvy měla být i přednáška pro studenty Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy, kterou organizuje jeho příznivec a jedna z hlavních postav české neonacistické scény v Česku Filip Vávra.


Bojíme se provokací


Univerzita však včera oznámila, že přednášku, která měla být součástí výuky – Vávra danou školu sám studuje – zrušila. »Aby bylo zabráněno jakýmkoliv provokacím, tak se přednáška neuskuteční,« uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek s poukazem na to, že by nešlo zakázat volný vstup na přednášku, které se prý chtěli účastnit představitelé neonacistické scény.

»Akademický prostor by měl být otevřený i těm, kteří jsou v názorové menšině, tedy i panu Dukeovi,« říká Vávra, který přesto přednášku uskuteční – ovšem mimo půdu školy, a prý to bude uzavřené setkání jen pro studenty.

Vystoupení extremistů na akademických půdách ostatně nejsou zcela neobvyklá – například na podzim 2007 mluvil ke studentům Oxfordské univerzity popírač holocaustu David Irving. I když proti tomu protestovaly stovky lidí s transparenty jako »nacistická špíno, táhni domů«, organizátoři argumentovali právě tím, že akademická půda je svobodná a že o takových věcech je třeba debatovat.

Naopak ředitel institutu Jiří Vykoukal zákaz hájí. »Obáváme se, že by to bylo zneužito k politickým účelům,« řekl HN. A to, že škola akci zrušila, pozitivně hodnotí i ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb.


Kde bude? Zavolejte


Dukeovu návštěvu v Česku bude pečlivě sledovat i policie. »Pro nás je to spíš horší, protože nevíme, kde to bude,« řekl k zákazu akce na škole šéf protiextremistického oddělení pražské policie David Janda.

Dukeovi příznivci chystají i další dvě přednášky pro veřejnost. Jednu v Brně a druhou v Praze. Ovšem za přísně konspiračních podmínek – zájemci se mají v daný čas pohybovat v centru města a těsně před akcí zatelefonovat na dané místo. »Policie či anarchisti by mohli dělat nátlak na pronajímatele, aby akci znemožnili,« řekl Vávra.

Policie se sice zajímá i o Dukeovu knihu, kvůli jejíž propagaci autor do Česka přijel, ale podle Jandy půjde těžko prokázat vydavateli propagaci rasismu – i když je kniha označována za kuchařku neorasismu. »Vydal to za účelem zisku, je tam i předmluva,« vysvětluje Janda a poukazuje na další knihu uvedeného nakladatelství – Turnerovy deníky. Ty sice také zkoumali znalci, ale nakonec případ odložili.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze