Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Průzkum: Skoro polovina vysokoškoláků chce po studiích podnikat

Průzkum: Skoro polovina vysokoškoláků chce po studiích podnikat

Praha 28. dubna 2009 (ČTK) - Skoro polovina vysokoškoláků chce po studiích podnikat, třetina z nich už má připravený podnikatelský záměr. Ukázal to průzkum Institutu rozvoje podnikání (IRP). Podle jeho výsledků je navíc pro mladé lidi dvakrát důležitější vlastní náplň práce než výše platu.


Už při škole podniká podle průzkumu šestnáct procent studentů. Skoro tři čtvrtiny všech studentů pak mají při škole nějakou práci, nad podnikáním ale převažují brigády nebo práce na částečný úvazek. "Zájem o podnikání je mezi studenty tradičně velký, od myšlenky k činu však přejde jen zlomek z nich," uvedl Martin Kešner z IRP.


Polovina studentů si myslí, že stát soukromníky podporuje nedostatečně, ještě o něco víc jich je přesvědčeno o přílišné byrokracii. Budoucí podnikatelé se nejvíc bojí, že nebudou mít do začátku peníze ani dost zkušeností. Vlastní živnost by chtěli nejraději ve službách, online obchodování, informačních technologiích a gastronomii.


Že je náplň práce to nejdůležitější v zaměstnání, uvedlo 44 procent dotázaných. Výše platu je pak hlavní pro 22 procent respondentů. "Výsledky průzkumu ukázaly, že i menší firmy si mohou dovolit vysokoškolsky vzdělané zaměstnance, protože je mohou namísto tučné výplaty lákat i na zajímavou pracovní náplň, která může být spojená s většími řídicími pravomocemi i odpovědností," řekl Miroslav Křížek z IRP.


Průzkumu se v dubnu tohoto roku účastnilo 382 vysokoškolských studentů, dotazníky vyplňovali na Vysoké škole ekonomické a elektronicky pak na jiných univerzitách.


kli pba




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze