Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rath protlačil středočeskou univerzitu přes odpor poslanců

Rath protlačil středočeskou univerzitu přes odpor poslanců

30.4.2009, rubrika: Česko, strana: 2, autor: (čtk)



Poslanci dali šanci vzniku Královské univerzity ve středních Čechách, když včera 109 hlasy poslali návrh k projednání do školského výboru.

Předkladatel návrhu zákona, hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD), původně prosazoval možnost schvalovat zákon ve zrychleném režimu, tedy již včera v prvním čtení. Nenašel k tomu ale podporu.

Návrh zřídit univerzitu ve Středočeském kraji ve sněmovně vzbudil docela bouřlivé reakce. »Je vidět, jak jste malověrní,« obrátil se Rath na některé poslance z lavic ODS, kteří se smáli jeho slovům o tom, že středočeská univerzita se stane konkurencí pražské Karlovy univerzity. Odpůrce návrhu zřídit univerzitu se sídlem v Kutné Hoře Rath označil za lidi s malými cíli. Podle něj by podle podobné logiky ani Karel IV. nezaložil univerzitu v Praze.

»Překvapuje mne, že chtějí jít (předkladatelé) ve stopách otce vlasti Karla IV. Už sám název Královská univerzita je poněkud uhozený, protože téměř 90 let tu žádnou monarchii nemáme,« řekl poslanec David Kafka (ODS).

Podle záměru kraje by kutnohorská škola měla první studenty přijmout v akademickém roce 2010/2011. Začít studovat by mohlo 200 lidí. Do tří let by se mohlo vzdělávat už 1200 studentů.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze