Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti Karlovy univerzity startují první televizi

Studenti Karlovy univerzity startují první televizi

30.4.2009, rubrika: Česko, strana: 5, autor: Petra Benešová



Studentce Anetě Veselské vadilo, že ne všichni studenti Univerzity Karlovy se mohou dostat na zajímavou přednášku se zahraničním hostem nebo se ne vždy dozví o studentském večírku. Se svými spolužáky se proto rozhodla na nejstarší české univerzitě založit první internetovou televizi, která bude o dění na škole informovat.

»Chceme Univerzitě Karlově, která má 17 fakult, vytvořit takový virtuální kampus. Na internetové televizi, která by fungovala podobně jako server youtube.com, kde si můžete prohlížet různá videa, by měli studenti informace o novinkách na škole nebo například rozhovory s profesory či zajímavými lidmi, kteří univerzitu navštíví,« popisuje studentka Fakulty humanitních studií.


Televize jako v Británii


Zatím se jí podařilo sestavit tým deseti studentů, kteří nyní budou žádat o finanční podporu pro televizi u vedení univerzity.

»Všechny studentské iniciativy na škole podporujeme a přijde nám to jako dobrý nápad. Se studenty o tom budeme jednat,« říká Václav Hájek, mluvčí Univerzity Karlovy. Internetová univerzitní televize nebude mít pravidelné vysílání. Studenti budou připravovat jednotlivé »spoty« na různá témata, jež pak umístí na stránky webové televize.

»Nebude to celodenní vysílání. Chceme tam mít rozhovory, i třeba publicistické pořady, názory studentů, ale také nějaký lifestyle. Například reportáže ze studentských majálesů, párty nebo třeba pořady ze studentských kolejí. Třeba o vaření na kolejích,« vysvětluje Aneta Veselská, která se při přípravě univerzitní televize inspirovala na zahraničních školách. »Univerzitní televize nebo rádia mají velké školy v Německu nebo Dánsku. Je škoda, že nic takového na českých školách není ještě obvyklé,« říká studentka.

Univerzitní studentská média -rádio a televize - jsou rozšířená především ve Velké Británii, kde funguje třicet takových stanic.


Vysílání z Brna


Internetová televize »Karlovky« není prvním pokusem studentů zaznamenávat si svůj vysokoškolský život. Televizní spoty si natáčeli i studenti Univerzity Palackého v Olomouci. »Studentská televize fungovala jen rok od června 2007 do června loňského roku. Natáčeli jsme zhruba desetiminutové bloky, kde byli například reportáže z koncertů, které se konaly ve studentských klubech. Když byl na naší škole ministr školství, udělali jsme s ním rozhovor. Každý ze studentů si tam mohl najít to svoje, co ho zajímalo,« popisuje Tomáš Vynikal, který měl »reportérský tým« studentů na starosti.

Olomoučtí vysokoškoláci se ale nakonec nepohodli mezi sebou a vedením školy, jak by měla televize fungovat. Zda má být spíše »promo« médiem školy, nebo si mohou studenti natáčet, co chtějí.

Naprostou svobodu naopak dostali studenti z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, kteří od října loňského roku vysílají čtyřiadvacet hodin denně na vlnách studentského Rádia R. V jejich programu se objevují hudební speciály, talkshow, reportáže. »Je to pro nás velká zkušenost. Hodně nás to baví a škola nám dává volnost v tom, co budeme vysílat,« říká Zuzana Šebestová, marketingová vedoucí rádia. Škola studenty podporuje. »Je skvělé, že si mohou skrze rádio sdělovat i svoje názory a vytváří se tak i dobrá studentská komunita,« doplňuje mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze