Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Do Česka míří bývalý vůdce Ku-klux-klanu

Do Česka míří bývalý vůdce Ku-klux-klanu

22.4.2009, rubrika: Titulní strana, strana: 1, autor: pk, drv


PRAHA V sobotu pochodovali Ústím nad Labem neonacisté.

V noci někdo vhodil zápalné lahve do domku romské rodiny ve Vítkově.

A jen týden po těchto událostech přijede do Česka Američan David Duke - někdejší vůdce rasistického hnutí Ku-klux-klan. Pozvali ho neonacisté v čele se známým extremistou Filipem Vávrou. Duke měl během své návštěvy vystoupit na dvou přednáškách v Praze a na jedné v Brně. Na nich plánoval představit svou knihu Moje probuzení, kterou odborníci přirovnávají k Hitlerovu Mein Kampf. Jeho páteční přednáška, která měla proběhnout v areálu Univerzity Karlovy v Praze-Jinonicích, se neuskuteční. Univerzita ji zrušila. „A to kvůli osobě pana Dukea a tomu, že není možné zakázat volný vstup na přednášku, které se chtěli zúčastnit i představitelé neonacistické scény,“ vysvětlil mluvčí univerzity Václav Hájek.

Přednáška se měla konat v rámci výuky na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, kde údajně Filip Vávra studuje.

Zatím není jasné, kde se budou konat i zbývající víkendové přednášky. Organizátoři totiž místo tají. Na internetových stránkách, zřízených kvůli návštěvě Davida Dukea, je jen napsáno, že se mají zájemci pohybovat v centru města, aby to neměli na přednášku daleko. Kde se koná, se dozví čtvrt hodiny před zahájením přednášky na zveřejněném telefonním čísle. „Informace o místě přednášky bude v den akce, 25. dubna od 11.45 hodin, k dispozici na telefonním čísle. Vzhledem k tomu, že přednáška začíná ve 12 hodin, zájemcům o ni doporučujeme, aby se pohybovali v centru Prahy a byli se tak schopni rychle přemístit na místo konání,“ píše Filip Vávra na internetových stránkách. To samé platí i pro přednášku, která se koná v neděli v Brně. Organizátoři se prý údajně obávají ohrožení ze strany blíže neupřesněných „nepřátel evropských lidí“.

Přednášky a celou návštěvu Dukea v Česku bude monitorovat česká policie i Bezpečnostní informační služba. Ani policie však neví, kde se nakonec uskuteční. „Místo prý ještě není vybrané. Máme se to dozvědět v neděli před začátkem přednášky,“ řekl mluvčí jihomoravské policejní správy Pavel Šváb. Podle jeho slov policie problémy nečeká.

Politolog Zdeněk Zbořil upozornil, že by muži zákona neměli přednášky podcenit. „Měli by je monitorovat, a pokud by došlo k porušení zákona, měli by zasáhnout,“ řekl Zbořil. Podle ohlasů v internetových diskusích se na přednášky chystá velký počet neonacistů.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze