Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zákaz pro vůdce Ku-klux-klanu

Zákaz pro vůdce Ku-klux-klanu

22.4.2009, rubrika: Z domova, strana: 4, autor: PAVEL EICHLER, iDNES.cz



Neonacisté pozvali rasistu Davida Dukea na přednášku na Univerzitu Karlovu. Ta to zarazila


Praha - Američan David Duke, známý rasista a popírač holokaustu, nesmí vystoupit na Univerzitě Karlově v Praze. Zakladatele jedné z poboček smutně proslulé rasistické organizace Ku-klux-klan pozvali do Česka na tento víkend neonacisté v čele se svým bývalým vůdcem Filipem Vávrou. Vávra, student fakulty sociálních věd, chtěl uspořádat v areálu univerzity přednášku na téma Dopady imigrace na USA. Zamluvil dokonce učebnu. „Rektor Václav Hampl po dohodě s děkanem fakulty sociálních věd profesorem J. A. Víškem sděluje, že David Duke zde nevystoupí,“ uvedl včera mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Škola totiž zřejmě přesně nevěděla, koho Vávra pozval.

Duke koncem devadesátých let vydal autobiografii Moje probuzení, kterou odborníci považují za „malý Mein Kampf“. Kniha popisuje jeho prozření o takzvané židovské světové nadvládě - vlivu v politice či médiích. Vyzývá k boji „bílých za jejich práva“.


Langer: Čechy snad neosloví Duke bude mít několik přednášek v centru Prahy a Brna. O tom, kde přesně, se zájemci dozvědí na telefonním čísle uvedeném na internetovém fóru, kam přispívají radikálové.

Odstupujícímu ministrovi pro lidská práva a menšiny Michaelu Kocábovi se Dukeova návštěva vůbec nezamlouvá. „V této situaci je to alarmující,“ řekl ČTK.

Ministr vnitra Ivan Langer je ještě nekompromisnější. „Příjezd pana Davida Dukea do Česka nevítám a důrazně varuji, že české zákony platí i pro cizince. Zároveň nevěřím tomu, že by tomuto člověku lidé u nás popřávali příliš sluchu,“ řekl Langer.

Američanův pobyt v Česku bude sledovat policie. Podle informací iDNES. cz je možné, že anglicky mluvící politolog bude přímo na přednášce vyhodnocovat, zda nešíří rasovou nenávist. Pokud by Duke vystoupil na akademické půdě, byl by to pro domácí neonacistické hnutí významný posun v dosavadních aktivitách. Dosud se omezovaly na rasově nebo politicky motivované útoky, šíření propagandy na internetu nebo roznášení letáků.


***


* Co je Ku-klux-klan


Ku-klux-klan je název řady bývalých i současných tajných a militantních organizací, původně pocházejících z jižních států Spojených států.

Tyto organizace propagovaly a násilím prosazovaly nadvládu bílých, rasovou segregaci, antisemitismus, rasismus, antikatolicismus a odpor k přistěhovalectví.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze