Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Duben 2009
Dětský uzel aktuálního dokumentu Chybí nám regionální vysoké školy

Ovšem zatímco je v ČR bezmála padesát soukromých vysokých škol téměř výlučně neuniverzitního typu (tj. orientovaných na bakalářské programy), nemáme doposud ani jedinou neuniverzitní vysokou školu veřejnou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Místo školného mají studenti platit zápisné

Místo školného by mohli studenti platit univerzitám takzvané zápisné, alespoň podle návrhu Univerzity Karlovy. Na začátku roku bude muset každý student zaplatit až 6400 korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova dostane milion korun na podporu matematiky

Společnost RSJ Invest přispěje Univerzitě Karlově milionem korun na vědecký grant na podporu matematiky. Darovací smlouvu v úterý podepsali rektor univerzity Václav Hampl a jeden ze zakladatelů společnosti Karel Janeček v pražském Klementinu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Reklamní kreativci by se mohli učit

Minulou sobotu jsem se s dětmi zúčastnil akce, kterou pod názvem D-DUR (Den Dětí, Učitelů a Rodičů) připravili na půdě pražské pedagogické fakulty její studenti, budoucí učitelé. Tedy nikoliv kreativci nadnárodních reklamních agentur.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kandidátem na ministra školství je děkan Zima

Vážným kandidátem na post ministra školství v případné úřednické vlády je údajně děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Výběr kandidáta přenechal předseda ČSSD Jiří Paroubek Demokratické straně zelených.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zubová volí ministra. Za odměnu

Pokud se povede Mirkovi Topolánkovi a Jiřímu Paroubkovi dotáhnout do konce dohodu o úřednické vládě, tak mají prvního ministra. HN zjistily, že velmi vážným kandidátem na post ministra školství je děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Paroubek nechal DSZ vybrat ministra školství

Vážným kandidátem na post ministra školství v případné úřednické vládě je údajně děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Informují o tom Hospodářské noviny (HN) s tím, že výběr kandidáta přenechal předseda ČSSD Jiří Paroubek Demokratické straně zelených (DSZ). Zima podle HN potvrdil, že nabídku dostal.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jedna z finalistek má syna, druhá soutěžila těhotná

Vysokoškolačky studující v České republice mají od středečního večera novou královnu krásy. Vítězkou třináctého ročníku Miss Academia se stala čtyřiadvacetiletá studentka pražské Univerzity Karlovy Jana Marečková.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jsem hezká, když se nalíčím

Těžko říci, ale zásadním způsobem asi ne. Antropologii, kterou studuji, se chci věnovat i nadále. Konkrétně se věnuji humánní etologii, která se zabývá biologickými základy lidského chování a prožívání. Jinak řečeno zkoumá, nakolik jsme zvířata a nakolik lidi. Na druhou stranu si ale ráda odskočím na předváděcí molo.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Za účast v soutěži mohou přijít o autorizaci

Soutěž na studii dalšího univerzitního kampusu je neregulérní. Autorizovaní architekti se jí nesmějí účastnit. To je stanovisko České komory architektů (ČKA), které 1. dubna obdržela zadavatelka - Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové (LFUK).

Dětský uzel aktuálního dokumentu Úctyhodné narozeniny dnes slaví Univerzita Karlova v Praze

Úctyhodné narozeniny dnes slaví Univerzita Karlova v Praze. Připomíná si totiž 661 let od svého založení. 7. dubna roku 1348 Karel IV. vdal zakládací listinu pražské univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fakulty a MŠMT dnes budou v Brně řešit problémy humanitních oborů

Zástupci ministerstva školství a fakult filozofie a sociálních věd dnes budou řešit specifické problémy těchto oborů. Konference v Brně se zúčastní zástupci Univerzity Karlovy, "domácí" Masarykovy univerzity a také univerzity z Olomouce a Českých Budějovic. Hlavními tématy bude postavení humanitních oborů ve struktuře české vědy a především financování takto zaměřených fakult.

Dětský uzel aktuálního dokumentu ANKETA

Za nejvýznamnější osobnost posledních dvou desetiletí považuji prof. Antonína Holého pro jeho práce v oblasti chemie nukleových kyselin a jejich využití v přípravě řady antivirových preparátů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Věda naše vezdejší

Za posledních dvacet let se česká věda hodně změnila. I kritici jejího stavu, jichž ani mezi badateli samými není zrovna málo, musejí uznat, že mladí vědci pochopili nutnost vstupovat do mezinárodních týmů a vyjíždějí na stáže a konference, včetně těch zaoceánských, seč jim granty z výzkumných záměrů stačí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Konec vládní krize. Nastupuje Fischer

Jednání o personálním složení nové vlády sice začnou až po Velikonocích, ale už teď je ve hře několik jmen. Ministrem obrany by se měl například stát náměstek ministryně obrany Marin Barták, vnitra šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina, školství děkan lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima a financí ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hampl: Znovu musíme bojovat o nezávislost a svobodu

Letošní oslava narozenin UK se nesla v mimořádně politickém duchu. Rektor Hampl kritizoval jak stav české demokracie, tak i reformu vysokých škol.

Kritika politiků a pochvala studentů zazněly při výročním projevu rektora UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Liška: Stát by měl vysoké školy financovat kontraktovým způsobem

Brno 9. Dubna 2009 (ČTK) - Vysoké školy by měly mít od státu garantovanou výši dotace na několik let dopředu. Takzvané kontraktové financování dnes v Brně jako řešení podpořil ministr školství v demisi Ondřej Liška (SZ). Školy by podle něj vymanilo z ponižujícího stavu, kdy se každý rok musejí se státem dohadovat o tom, zda dostanou víc peněz nebo naopak méně. Liška to řekl novinářům. Rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala řešení podpořil. Sám ho navrhuje řadu let, řekl ČTK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Sváteční klid skončil. Hledají se ministři

Už ode dneška by měly začít strany vládní koalice i opozice hledat budoucí ministry pro novou vládu Jana Fischera. Většinu postů v kabinetu zatím halí tajnosti. Stoprocentně jisté je jen místo ministra zahraniční.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jména budoucích ministrů jsou zatím spekulace

Po jmenování Jana Fischera premiérem České republiky teď média a politici spekulují nad tím, koho obsadí do ministerských křesel. Fischer svůj kabinet definitivně zformuje po Velikonocích. O některých jménech se ale mluví už teď.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Biskupům se nelíbí nová bible. Je prý moc lidová

Stanovisko vypracovala na základě závěrů biblistů Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Zda bude nový překlad využitelný po celé století, se ukáže až v roce 2099, poznamenávají biskupové.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova chce od studentů vybírat zápisné

Místo školného na vysokých školách by studenti v budoucnu mohli platit takzvané zápisné. Uvažuje o tom alespoň Univerzita Karlova ve svém návrhu reformy vysokých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zadarmostán

Karlova univerzita zvažuje zavést jakési pseudoškolné, tedy zápisné do každého následujícího ročníku. Nebylo by to mnoho, uvažuje se o částkách od tří do šesti a půl tisíce korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK navrhuje zápisné až 6400 Kč ročně

Univerzita Karlova připravuje vlastní návrh reformy vysokých škol včetně zákona. „Ještě ale není vůbec hotov, zveřejněn bude na konci dubna,“ sdělil Právu mluvčí univerzity Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Diskuse o reformě vysokých škol pokračuje. Řeší se financování

Vysoké školy by měly mít od státu garantovanou výši dotace na několik let dopředu. Takzvané kontraktové financování tento čtvrtek podpořil ministr školství v demisi Ondřej Liška (SZ). Školy by podle něj vymanilo z ponižujícího stavu, kdy se každý rok musejí se státem dohadovat o tom, zda dostanou víc peněz nebo naopak méně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus podpořil vládní reformu financování výzkumu

Prezident Václav Klaus stvrdil podpisem vládní reformu způsobu financování vědy a výzkumu. Novela má zefektivnit a zjednodušit systém státní podpory výzkumných organizací. Podpora má být více zaměřena na konkrétní dosažené výsledky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK navrhuje vlastní reformu vysokých škol, počítá se zápisným

Univerzita Karlova připravuje vlastní návrh reformy vysokých škol. ČTK to řekl mluvčí univerzity Václav Hájek. Návrh počítá mimo jiné i s takzvaným zápisným, tedy poplatkem, který by student platil při zápisu do nového bloku studia. Informaci o tom přinesl studentský server Ukáčko.cz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kalousek zůstane ministrem financí

Týden po horečných jednáních šéfů politických stran se koncept vlády nestraníků rozsypal. Ve vládě se podle informací Práva především udrží lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Premiér Jan Fischer začíná jednat o nových ministrech

Byl jsem v minulých dnech osloven s touto nabídkou a o této nabídce vážně uvažuji, že bych ji přijal, samozřejmě v tuto chvíli je to otázka jednání pana premiéra a politických stran.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Čeští vědci na stopě rakoviny

Dosud nepopsaný mechanismus nádorové promoce, což je poslední podnět, po kterém se geneticky mutovaná buňka v těle rozroste do zhoubného nádoru, odhalili čeští vědci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Spouštěč nádorů objevili i Hradečané

Na objevu mechanismu, kvůli němuž se může znovu objevit i vyléčená rakovina, je také rukopis hradeckých odborníků. Vědecký tým, který za objevem stojí, tvořili kromě zástupců Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR také vědci z Fingerlandova ústavu patologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové a hradecké Lékařské fakulty UK.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzitám chybí 1,5 miliardy. Hrozí propouštěním

Vláda dluží českým vysokým školám na jejich vzdělávací činnost až 1,5 miliardy korun. V případě, že se jí deficit nepodaří včas vyrovnat, rektoři budou muset začít šetřit. A to například propouštěním zaměstnanců či snižováním výdajů na technický provoz.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Českým vysokým školám chybí až 1,5 miliardy Kč, hrozí propuštění

Vláda dluží českým vysokým školám na jejich vzdělávací činnost až 1,5 miliardy korun. V případě, že se jí deficit nepodaří včas vyrovnat, rektoři budou muset začít šetřit.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškolské centrum sportu skončí, klubů se změna netýká

Jen ve dvou resortech místo dosavadních tří budou od začátku roku 2010 soustředěni vybraní čeští reprezentanti. Ministr školství Ondřej Liška dnes při zveřejnění analýzy o financování českého sportu oznámil, že ruší Vysokoškolské sportovní centrum, které dosud spadalo pod resort školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Novela školského zákona se asi nestihne prosadit do září

Novelu školského zákona se zřejmě nestihne schválit do začátku školního roku, jak původně plánovalo ministerstvo školství. ČTK to potvrdil Ondřej Gabriel z ministerstva školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Předák Ku-Klux-Klanu jede do Česka

»Program bude zahrnovat debatu se studenty Univerzity Karlovy v Praze a dvě konference v Praze a Brně,« řekl Vávra, který sám na této škole studuje mezinárodní vztahy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jména možných kandidátů na ministerské posty

Jak jste viděli, množí se dohady, kdo zaujme jaké místo v úřednickém týmu premiéra Fischera. Padlo třeba jméno šéfa potravinářské inspekce Jakuba Šebesty, jako budoucího ministra zemědělství, nebo univerzitního profesora Tomáše Zimy, který by mohl řídit školství.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova zvažuje zápisné kolem šesti tisíc ročně

Dokud se bude české vysoké školství potýkat s nedostatkem financí, budou se nepochybně stále vracet i návrhy na zavedení nějaké formy školného. Zatím poslední takový návrh vzešel z Univerzity Karlovy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova a studenti VŠCHT: Školné kolem šesti tisíc bude motivovat

Téma školného se vrací jako bumerang. Vzbudilo velkou nevoli, když o něm jako o alternativě uvažovalo ministerstvo školství. Ministr Ondřej Liška uklidňoval akademickou obec, že nakonec v zákoně o vysokých školách vůbec nebude a pokud někdy, musí mu předcházet norma o finančním zabezpečení studentů. Poté padla vláda a s ním i předloha o terciárním vzdělání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné možná nahradí zápisné

Vysoké školy zřejmě rezignovaly na to, že by se jim dostalo výraznější finanční injekce od státu, a začínají uvažovat, jak si pomoci samy, například zavedením zápisného. S pádem vlády se pravděpodobně na dlouhou dobu odsouvá reforma terciárního vzdělávání, v jejímž rámci se měla připravovat půda i pro vybírání školného. Vysokým školám přitom peníze chybějí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak dostat dítě na školu? Dopisem ZO KSČ, odkryl archiv

Komunistická strana měla před listopadem 1989 v rukou i to, kdo se dostane na prestižní Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, jak dokazuje právě zveřejněná publikace "Prověřená fakulta".

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pod dozorem KSČ na věčné časy

Řeč kádrových posudků byla a nepochybně i je zvláštní formou, ovšem ty, které vyhotovovala KSČ, mají nedostižnou jazykovou kulturu, skoro jako by si říkaly o zpracování ve stylu absurdního dramatu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Když se soudruzi „přimluvili“...

Před čtyřiceti lety začala normalizace a nevyhnula se ani Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Psaly se posudky na studenty i učitele, každý krok byl sledován svazáky a bolševiky. Účast na pohřbu oblíbeného profesora znamenala vyhazov z vysoké školy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti zveřejnili archiv komunistů

Neznámou normalizační historii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy otevírá skupina mladých historiků.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokoškoláci by mohli za výuku platit

Univerzita Karlova chce od studentů peníze. Jednotlivými oddělení prochází návrh, jak toho docílit. Podle Lidových novin by mělo jít o zápisné ve výši až šest tisíc korun ročně. Mluvčí univerzity Václav Hájek Impulsu potvrdil, že materiál už je připravený, nechce ale říct podrobnosti.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova začíná velmi vážně uvažovat o zavedení takzvaného zápisného

Univerzita Karlova začíná velmi vážně uvažovat o zavedení takzvaného zápisného. Každý student by na začátku roku zaplatil zápisné několik tisíc korun. Zápisné by podle Lidovek mohlo nahradit školné, které v případě, že vyhraje volby, ČSSD pravděpodobně smete se stolu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova zvažuje zavedení zápisného

Rok studenta na Univerzitě Karlově stojí zhruba 200 tisíc korun. Sám student nemusí zaplatit ani korunu. Škola proto hledá cesty, jak získat peníze. Takzvané zápisné by se prý platilo za každý rok studia, a to od 3.200 do 6.400 korun. Univerzita Karlova se k nápadu se zápisným nechce moc vyjadřovat. Zatím na něm prý stále pracuje.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Objev může změnit léčbu rakoviny

Revoluci v léčbě nádorů by mohl přinést projekt, na němž s Ústavem molekulární genetiky AV pracují odborníci Fingerlandova ústavu patologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové a hradecké Lékařské fakulty UK. Objev spouštěče nádorového bujení může výrazně změnit léčbu nemoci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita Karlova zvažuje zavedení zápisného

Univerzita Karlova začíná uvažovat o tom, že si finančně vypomůže zavedením takzvaného zápisného ve výši několika tisíc korun, které by se platilo každý rok studia. Informují o tom Lidové noviny. Zápisné by podle listu mohlo nahradit školné, o kterém se v případě, že podzimní volby do sněmovny vyhraje ČSSD, už zřejmě nebude uvažovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Senátoři navrhují zachovat podmínky zaměstnávání akademiků

Kontroverzní změna podmínek zaměstnávání akademických pracovníků, podle které se mají začít vysoké školy řídit od příštího roku, by se nemusela dočkat realizace.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Mladí historici vydali knihu o působení KSČ na pražské FF UK

Skupina sedmi studentů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) dnes v Praze představila publikaci, která na základě studia v archivech dokumentuje působení KSČ na fakultě před sametovou revolucí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Za deset dní začne v Praze majáles

Do pražského majálesu zbývá deset dní, studenti se mohou ještě rozhodovat, koho zvolí 30. dubna ve Stromovce svým králem. Novinkou je věrnostní program majálesu, díky kterému dostanou zaregistrovaní pivo zdarma.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do Česka míří bývalý vůdce Ku-klux-klanu

A jen týden po těchto událostech přijede do Česka Američan David Duke - někdejší vůdce rasistického hnutí Ku-klux-klan. Pozvali ho neonacisté v čele se známým extremistou Filipem Vávrou.

Dětský uzel aktuálního dokumentu UK rasistu z Ku-klux-klanu zakázala, neonacisté ho zvou jinam

Univerzita Karlova (UK) zakázala vystoupení bývalého zakladatele a vůdce jedné z poboček Ku-klux-klanu, rasisty a popírače holocaustu Davida Dukea. Ten koncem týdne na pozvání zdejších neonacistů navštíví Česko.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zákaz pro vůdce Ku-klux-klanu

Vávra, student fakulty sociálních věd, chtěl uspořádat v areálu univerzity přednášku na téma Dopady imigrace na USA. Zamluvil dokonce učebnu. „Rektor Václav Hampl po dohodě s děkanem fakulty sociálních věd profesorem J. A. Víškem sděluje, že David Duke zde nevystoupí,“ uvedl včera mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu David Duke má koncem týdne vystoupit se třemi přednáškami v Česku

Prvních z Dukeových přednášek měla být na půdě Univerzity Karlovy, škola ale akci dnes zrušila. Příjezd Dukea se nelíbí ani politikům. Organizátoři zatím místa jeho přednášek tají.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Do Prahy míří zakladatedel Ku Klux Klanu

Do Česka míří jeden ze zakladatelů rasistické organizace Ku Klux Klanu Američan David Ku Klux Klanu David Duke. Pozvali ho neonacisté. V Praze plánuje 2 přednášky. Karlova univerzita ho ale na své půdě zakázala.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Prověřená fakulta

Prověřená fakulta, tak se jmenuje nová kniha o novodobé historii Filozofické fakulty Karlovy Univerzity. Nejznámější česká humanitně orientovaná škola je pohledem svých dnešních studentů podrobena zkoumání během doby normalizační stagnace.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Fakulta zatrhla přednášku předáka Ku-Klux-Klanu

Univerzita však včera oznámila, že přednášku, která měla být součástí výuky – Vávra danou školu sám studuje – zrušila. »Aby bylo zabráněno jakýmkoliv provokacím, tak se přednáška neuskuteční,« uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek s poukazem na to, že by nešlo zakázat volný vstup na přednášku, které se prý chtěli účastnit představitelé neonacistické scény.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Můj manažerský plán je jednoduchý...

V dubnovém vydání časopisu Prosperita Madam Business vyšel rozhovor s paní děkankou Pedagogické fakulty UK Radkou Wildovou. Celý text rozhovoru zde

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zápisné jako produkt pokrytectví

Z Univerzity Karlovy, která se postavila do čela odporu proti Bílé knize terciárního vzdělávání, již nějaký čas unikají informace, že se chystá navrhnout »zápisné«. To by si přitom svou výší (3200 - 6400 korun) nijak nezadalo se slušným školným. Je to dobře, nebo špatně?

Dětský uzel aktuálního dokumentu David Duke v. Larry Flynt

Kdyby člověk usuzoval o dění v České republice pouze dle mediálních titulků, musel by nabýt dojmu, že žije v předvečer převzetí moci nacisty. Ovíkendu dokázala skupina několika set přívrženců extrémní pravice paralyzovat život jednoho z největších krajských měst a zmobilizovat proti sobě počty policistů i jiných státních zaměstnanců, které vysoce převyšovaly počet účastníků akce.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vizionářská rozhodnutí jsou nutná

Vybudovat atraktivní centra vrcholného výzkumu na území ČR, odpovídající kvalitou výsledků špičkovým pracovištím v jiných zemích, je sice obtížný úkol, ale evropské fondy k tomu poskytují dobrou příležitost. Finanční prostředky však nejsou jediným požadavkem pro tyto významné projekty.

Dětský uzel aktuálního dokumentu 13 hlavních problémů vysokých škol

Vysoké školství patří k nejefektivnějším a nejvýkonnějším sektorům českého hospodářství. Ve světovém měřítku je jeho poměr výkonu k ceně vysoce nadprůměrný. Česká univerzita produkuje srovnatelné absolventy za zlomek ceny v porovnání s německou nebo rakouskou konkurencí. Funguje-li nějaké odvětví nadprůměrně dobře, je na pováženou hovořit o jeho zásadní reformě. Je proto dobře, že se reprezentaci vysokých škol podařilo zastavit rozjetý obrněný vlak reformy terciárního vzdělávání.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školstvím hýbaly stávky, boj o peníze, maturity a reforma VŠ

Prioritou odcházejícího ministra Lišky byla také reforma vysokého školství. Její koncepci, takzvanou bílou knihu, však odmítla Univerzita Karlova (UK) a řada především humanitních fakult univerzit z celé republiky. Podle odpůrců, kteří se sdružili v iniciativě Pro vzdělanost, návrhy směřovaly k omezení akademických svobod ve prospěch ekonomických zájmů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průzkum: Skoro polovina vysokoškoláků chce po studiích podnikat

Skoro polovina vysokoškoláků chce po studiích podnikat, třetina z nich už má připravený podnikatelský záměr. Ukázal to průzkum Institutu rozvoje podnikání (IRP). Podle jeho výsledků je navíc pro mladé lidi dvakrát důležitější vlastní náplň práce než výše platu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průzkum: Po vysoké škole chce 46 procent studentů podnikat

Téměř polovina vysokoškolských studentů (46 procent) by chtěla po skončení studia podnikat. Podle nich jim v tom však může zabránit nedostatek finančních prostředků a zkušeností.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Zásadní reforma české vědy je na cestě do pekel

Nové zákony, nedávno podepsané prezidentem, od základu mění způsob, kterým bude stát financovat vysoké školy a výzkumné ústavy. Reforma si klade za cíl přiškrtit dlouhodobé a rozsáhlé utrácení peněz daňových poplatníků za nekvalitní výzkum a peníze nasměrovat tam, kde výzkum světové úrovně dělat umí. Obávám se, že tyto cíle nebudou naplněny.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rath protlačil středočeskou univerzitu přes odpor poslanců

Poslanci dali šanci vzniku Královské univerzity ve středních Čechách, když včera 109 hlasy poslali návrh k projednání do školského výboru.

Předkladatel návrhu zákona, hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD), původně prosazoval možnost schvalovat zákon ve zrychleném režimu, tedy již včera v prvním čtení. Nenašel k tomu ale podporu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita prozatím prošla

Hned několikrát včera poslance pobavil hejtman David Rath (ČSSD), když předkládal návrh, který by umožnil zřízení středočeské univerzity. Například srovnáním s Karlovou univerzitou, jíž by ta středočeská mohla být konkurencí. Právě strachem z konkurence ostatně Rath vysvětluje nesouhlas koalice se zřízením univerzity.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti Karlovy univerzity startují první televizi

Studentce Anetě Veselské vadilo, že ne všichni studenti Univerzity Karlovy se mohou dostat na zajímavou přednášku se zahraničním hostem nebo se ne vždy dozví o studentském večírku. Se svými spolužáky se proto rozhodla na nejstarší české univerzitě založit první internetovou televizi, která bude o dění na škole informovat.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Otevřená diskuze o reformě vysokých škol neproběhla, tvrdí rektor Univerzity Karlovy

Reforma vysokých škol je nyní u ledu. Dvě její dosavadní etapy neproběhly zrovna nejšťastněji: Bílá kniha terciárního vzdělávaní (BKTV) sklidila značnou kritiku, Akademický senát Univerzity Karlovy (UK) ji dokonce odmítl...

Dětský uzel aktuálního dokumentu Příznivci krajní pravice se chovají čím dál sebevědoměji

Hrozilo zneužití přednášky k jiným než výukovým účelům, a proto Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy tuto přednášku zrušila.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Economist: Boloňská omáčka evropských universit

Evropa je zaplavena historickými universitami, ale čela mezinárodních žebříčků nejprestižnějších universit okupují Američané. Tato skutečnost je podle the Economist trvalou připomínkou propasti mezi slavnou minulostí a průměrnou současností. Boloňa má podle jejích příznivců ukázat cestu ke ztracené slávě.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze