Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ze SŠ vychází méně absolventů, VŠ naopak přijímají víc zájemců

Ze SŠ vychází méně absolventů, VŠ naopak přijímají víc zájemců

Praha 27. února 2009 (ČTK) - Zatímco ze středních škol vychází každým rokem méně dětí, vysoké školy přijímají čím dál více uchazečů. Šance na přijetí je tak každým rokem větší. Vyplývá to z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV). Žádané obory jako třeba psychologie, práva nebo medicína však mají stále velký přetlak zájemců. Do konce února museli zájemci podat přihlášky na většinu vysokých škol, na některé univerzity však stačí poslat přihlášky až na jaře.


Zatímco ve školním roce 2005/2006 vyšlo ze středních škol a učilišť přes 132.000 dětí, loni už to bylo jen 125.000. Podle statistik ÚIV by mělo za šest let opustit střední školy jen asi 94.000 absolventů. Vysoké školy naopak přijímají čím dál víc zájemců, každoročně se také rozšiřuje nabídka studijních oborů. Před třemi lety bylo přijato asi 80.000 uchazečů, loni už přes 97.000.


Nejatraktivnější jsou pro uchazeče stále humanitní vědy, loni se na ně hlásilo skoro 29 procent všech zájemců o studium. Téměř stejný zájem zaznamenaly ekonomické fakulty, 27,9 procenta. Naopak nejméně lidí se hlásilo na zemědělské a lesnické obory, zhruba každý dvacátý uchazeč.


Podle nedávno zveřejněných dat Pedagogické fakulty UK mají navíc vysokoškolsky vzdělaní lidé v Česku větší šanci na dobré uplatnění než vysokoškoláci v zemích západní Evropy. Je to dáno tím, že vysokoškoláků je v České republice stále málo v porovnání s vyspělými státy. Češi s titulem vykazují také o 69 procent nižší míru nezaměstnanosti oproti zbytku populace. Rovněž pobírají o 66 procent vyšší plat a vykonávají o 37 procent kvalifikovanější práci.


Zájemci o studium na Karlově a Masarykově univerzitě nebo třeba na univerzitě v Hradci Králové museli podat přihlášky do konce února. Ti, kteří s přihláškou zaváhali, však mají ještě šanci, mnoho převážně technických škol má uzávěrku na konci března nebo ještě později. Některé soukromé univerzity pak přijímají ještě o prázdninách.

kli hj



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:57

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze