Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klaus dnes jmenoval 68 nových profesorů

Klaus dnes jmenoval 68 nových profesorů

Praha 2. března 2009 (ČTK) - Ode dneška má Česká republika o 68 profesorů víc. Na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol je v pražském Karolinu jmenoval prezident Václav Klaus. Nejvíc profesorů přibylo Univerzitě Karlově, celkem 24.


Ministr školství Ondřej Liška při této příležitosti akademiky ubezpečil, že dostanou prostor při přípravě reformního zákona o vysokých školách. Zástupci humanitních věd se podle něj nemusí bát, že budou mít plánované změny na jejich obory negativní dopad, naopak jsou prý příležitostí pro jejich rozvoj. Výzvy a petice, které ale akademici z celé republiky sepisují proti návrhu reformy, však Liška označil za teatrální, prý kvůli nim dochází k mnoha nedorozuměním.


Druhou nejúspěšnější univerzitou co do počtu nových profesorů byla Masarykova univerzita v Brně, přibylo jí deset akademiků s tímto titulem. Nejvíc jich bylo z přírodovědných a technických oborů. Žen, které dnes převzaly z rukou prezidenta jmenovací dekret, bylo 15. Jejich nejčastější specializací byla medicína, za kterou dnes obdrželo nejvyšší vědecko-pedagogickou hodnost pět z nich.


Jeden z dnes jmenovaných profesorů, fyzik Miroslav Jelínek z Českého vysokého učení technického, zdůraznil, že profesor musí být nejen činný v pedagogické a publikační činnosti, ale musí mít i manažerské dovednosti, aby dokázal zařizovat nejrůznější projekty a granty. Zároveň musí být schopen přednášet v některém ze světových jazyků a spolupracovat na mezinárodní úrovni.


Jmenováni byli dnes mimo jiné také sochaři Jan Ambrůz a Michal Gabriel z Vysoké školy uměleckoprůmyslové, klinická psycholožka Alena Plháková z Univezity Palackého v Olomouci nebo historik Jaroslav Kučera z UK, který se specializuje na moderní dějiny.


O profesuru se může ucházet člověk, který už má docentský titul a prokáže odpovídající kvalifikaci. Po posouzení těchto požadavků jej pětičlenná odborná komise dále navrhuje vědecké radě univerzity. V uměleckých oborech může vědecká rada uchazeči také prominout požadavek vysokoškolského vzdělání.


Naposledy jmenoval prezident nové profesory loni v říjnu, bylo jich 59.

kli mal



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:57

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze