Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Příprava zákona o VŠ je prý neprůhledná, Liška zveřejní průběh

Příprava zákona o VŠ je prý neprůhledná, Liška zveřejní průběh




Ke zpravodajství: AUDIO


--------------------


Praha 4. března 2009 (ČTK) - Rada vysokých škol tvrdí, že ministerstvo školství (MŠMT) utajuje přípravu reformního zákona o univerzitách. Ministr školství Ondřej Liška proto svolal na čtvrtek tiskovou konferenci, kde bude o průběhu reformy informovat. Návrh reformy, takzvaná bílá kniha, má mnoho kritiků, vznikla prý bez dostatečné diskuse se samotnými univerzitami. Pod prohlášení, které bílou knihu kritizuje, se dosud podepsalo sedm akademických senátů univerzit a devět senátů jednotlivých fakult.


Na přípravě zákona se kromě ministerských úředníků podílejí také členové České konference rektorů (ČKR), Rady vysokých škol (RVŠ) a přizvaní externisté z univerzit z celé republiky, mají hájit zájmy akademické obce. Podle ČKR a RVŠ je však současný časový plán přípravy nedostatečný pro kvalitní diskusi.


Radě také vadí, že její členové, kteří se účastní přípravy zákona, nesmí poskytovat projednávané materiály ostatním členům RVŠ. "Otevřená diskuse a transparentní příprava legislativních změn byla ze strany MŠMT předpokládána a zavazujícím způsobem přislíbena ve vypořádání připomínek RVŠ k návrhu Bílé knihy terciárního vzdělávání," uvedli akademici ve svém usnesení.


V lednu byl Liška pověřen vládou, aby připravil věcný záměr zákona o vysokých školách, hotov by měl být do podzimu. Náměstek ministra pro vysoké školy Vlastimil Růžička řekl před týdnem ČTK, že zatím vypracovali například konkrétnější fungování profesně orientovaných škol a také způsob řízení univerzit. To byly jedny z bodů, které akademikům v bílé knize vadily nejvíce. První pracovní verze záměru zákona by měla být hotova na konci dubna.


Odpůrci reformy vytvořili iniciativu Pro vzdělanost. Návrhy v bílé knize podle nich směřují k omezení akademických svobod na úkor ekonomických zájmů. Toto stanovisko podpořil například i kněz a vysokoškolský pedagog Tomáš Halík nebo kardinál Miloslav Vlk.


Iniciativu podpořily také akademické senáty převážně humanitních fakult, ale třeba i senát Technické univerzity v Liberci nebo Českého vysokého učení technického. Přitom rektoři právě posledních dvou zmiňovaných univerzit vyjádřili bílé knize podporu.


Bílá kniha prošla rok trvající veřejnou diskusí, finální verzi představilo ministerstvo loni v prosinci. Mimo jiné navrhuje převedení větší zodpovědnosti na samotné školy, zavedení školného a systému studentských půjček a větší pravomoci správním radám. V těch by měli zasednout i zástupci firem nebo regionální politici. Počítá se také s rozdělením univerzit na profesně zaměřené, vzdělávací a vědecké, ministerstvo chce i užší spolupráci škol se soukromým sektorem.


Tiskové konference se ve čtvrtek zúčastní i ekonom Jan Švejnar, který podle ministerstva také přispěl k diskusi o podobě zákona.


Adéla Klimešová pba








Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze