Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vznik další univerzity v Česku? Rektoři a odborníci jsou zděšeni

Vznik další univerzity v Česku? Rektoři a odborníci jsou zděšeni

5.3.2009, rubrika: Zpravodajství, strana: 10, autor: KATEŘINA PERKNEROVÁ



Ve Středočeském kraji má do dvou let vzniknout vysoká škola univerzitního typu. Zákon nyní posuzuje vláda


Kutná Hora, Praha/ Česko se možná stane zemí s nejmenším počtem studentů na jednu vysokou školu. K těm 28 stávajícím má totiž záhy přibýt další. „Návrh zákona posuzuje vláda, do června by ho mohl schválit parlament a nejpozději za dva roky by se už mohlo začít vyučovat,“ řekl Deníku středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Řeč je o středočeské univerzitě, která má mít sídlo v Kutné Hoře a fakulty v několika městech regionu. Do deseti let by měla pojmout až čtrnáct tisíc studujících.

Nápad prosazoval i Rathův předchůdce z ODS Petr Bendl a nyní se pod něj podepsali poslanci všech stran zastoupených ve sněmovně. „Myšlenku podporuji, protože na jedné z fakult se mají připravovat v bakalářském studiu farmaceuti, laboranti a zdravotní sestry, tedy odborníci, jichž je velký nedostatek,“ zdůvodnil svůj postoj poslanec Boris Šťastný (ODS).


Varují před nedostatkem peněz


Daleko menší nadšení projevuje ministerstvo školství. „Se vznikem vysoké školy neuniverzitního typu náš resort souhlasil už dříve, technické obory by mohly působit v Čáslavi, ekonomické v Mladé Boleslavi, hoteliérství v Poděbradech. Nová univerzita s magisterským studiem a veškerou výzkumnou základnou ale není na pořadu dne,“ sdělila mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová. „Když projekt získá podporu ve sněmovně, úředníci se budou muset podřídit,“ soudí Rath, který se nad ním měl včera sejít i s ministrem školství Ondřejem Liškou.

Spoluautor Bílé knihy terciárního vzdělání Petr Matějů přitom ideu označil za nesmysl: „To není efektivní cesta, v okolí Prahy nemůže vzniknout konkurenceschopná univerzita. Pokud by šlo o instituty profesních studií, s nimiž počítá nový vysokoškolský zákon, pak může projekt uspět.“

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl má shodný názor. „V žádném případě nepovažuji za vhodné a reálné zakládat novou univerzitní vysokou školu, protože jejich počet je zcela dostatečný,“ míní. První muž Univerzity Hradec Králové Josef Hynek dodává: „Záměr se mi jeví jako neopodstatněný. Předně tu vyvstává otázka financování této instituce v situaci, kdy se veřejné vysoké školy potýkají s nedostatkem prostředků a ministerstvo školství odmítá financovat další nárůst počtu studentů, a to i v případě, že to kapacity škol umožňují.“

V posledních letech státní rozpočet jen dýchavičně uspokojuje nároky vysokých škol. Ročně do nich plyne kolem 24 miliard korun jen na studenty a platy pedagogů. Počet posluchačů raketově roste, ale financí je poměrově méně.

Matějů tvrdí, že nová univerzita nemůže vzniknout bez toho, že by existovalo objektivní kritérium poptávky. „A tím může být jedině školné,“ uzavírá Matějů.


***


Možnosti studia

na vysoké škole

Počet VŠ

- 2 státní

- 26 veřejných

- 45 soukromých

Počet oborů

- 2 850

z toho

- 1460 bakalářských

1 244 navazujících magisterských

- 143 dlouhých magisterských

Zdroj: Navigatorka.cz



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze