Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Země Evropské unie včetně České republiky budou ke zvládání ekonomických, ekologických a sociálních krizí potřebovat lidi schopné rychle reagovat, dobře komunikovat a ochotné se učit.

Země Evropské unie včetně České republiky budou ke zvládání ekonomických, ekologických a sociálních krizí potřebovat lidi schopné rychle reagovat, dobře komunikovat a ochotné se učit.

23.3.2009, 12:00, pořad: Zprávy




Jorga HRUŠKOVÁ, moderátorka

--------------------

V pražském Kongresovém centru se na neformálním zasedání scházejí ministři školství států Evropské unie, předsedá jim český ministr školství Ondřej Liška. No, a jejich setkání sleduje kolega Ivan Lukáš. Ivane, o čem konkrétně ministři školství jednají, jaká jsou hlavní témata?


Ivan LUKÁŠ, redaktor ČT, Kongresové centrum, Praha

--------------------

Dobré poledne. Tak hlavním tématem toho dopoledního jednání bylo vzdělání a jeho vazby na finanční a ekonomickou krizi. Jako zvláštní hosté tady hovořili například Jan Švejnar z michiganské univerzity, nebo rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala. Odpoledne by pak měli ministři evropské sedmadvacítky jednat hlavně o partnerství mezi vzdělávacími institucemi a zaměstnavateli a to především v souvislosti a inovacemi a tvořivostí. Právě inovacím a tvořivostí byla za českého předsednictví už věnována jedna konference, a jakési poselství, doporučení té konference bylo, aby evropské členské země nekrátily své rozpočty na vzdělávání. My jsme před tou konferencí měli možnost krátce hovořit i s eurokomisařem pro vzděláváním Jánem Figeľem, který mi řekl, že by rád, aby ta konference byla i o tom, jak by mělo být v Evropě vzdělání dostupnější, protože vzdělání je jedním z nejdůležitějších, ne-lil vůbec nejdůležitějším faktorem při zaměstnatelnosti a se zaměstnáním a hledáním nového zaměstnání má teď právě spousta Evropanů potíže. No, a český ministr školství Ondřej Liška mi řekl, že by rád, aby ta konference stanovila jakýsi evropský rámec spolupráce ve vzdělávání na dalších 10 let, protože Evropská komise i české předsednictví je zajedno v tom, že vzdělání je a bude právě hrát klíčovou rokli při překonávání současných hospodářských obtíží.


Jorga HRUŠKOVÁ, moderátorka



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze