Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Některé vysoké školy chtějí změnit název

Některé vysoké školy chtějí změnit název

Praha 20. března 2009 (ČTK) - Některé české vysoké školy chtějí změnit název. Z oficiálního jména Karlovy univerzity by tak mohl vypadnout dodatek "v Praze", Mendelova univerzita v Brně by už nemusela mít přívlastek zemědělská a lesnická. Soukromé pražské Anglo-americké vysoké škole (AAVŠ) se podle Lidových novin zase nelíbí, že by měla být překládána jako Anglo-American College. Pro změnu názvu veřejné vysoké školy je třeba změnit vysokoškolský zákon, u soukromé školy stačí nově zaregistrovat vnitřní předpisy. ČTK to řekl tajemník Akreditační komise Jiří Smrčka.


AAVŠ se nelíbí, že by měla být překládána jako college, toto slovo totiž v anglosaském světě označuje nižší stupeň škol, třeba vyšší odborné nebo jen s bakalářským titulem. AAVŠ však nabízí i magisterský stupeň. Navíc se hájí tím, že chce užívat slovo university jen v překladu, zatímco třeba jiná soukromá vysoká škola, University of New York in Prague, uvádí slovo university přímo ve svém názvu, aniž by splňovala kritéria pro statut univerzity.


Slovo univerzita totiž může mít podle Smrčky v názvu pouze vysoká škola univerzitního typu. To však AAVŠ není. Škola univerzitního typu může třeba nabízet i doktorské programy, AAVŠ poskytuje nejvýše magisterský stupeň.


Už od příštího akademického roku by si chtěla změnit název také Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Název by si chtěla zkrátit jen na Mendelova univerzita v Brně, protože v současnosti už vyučuje hlavně ekonomické obory a informatiku, zemědělství a lesnictví zde studuje jen 16 procent posluchačů. Změnu navrhla skupina poslanců, poslanecká iniciativa je také podle Smrčky rychlejší než čekat na nový zákon o vysokých školách.


Označení "v Praze" neměla v původním názvu ani Karlova univerzita. Navíc kromě hlavního města má škola fakulty i v Plzni a Hradci Králové.

kli hš



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze