Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jaké budou evropské univerzity v roce 2020, řeší jednání v Praze

Jaké budou evropské univerzity v roce 2020, řeší jednání v Praze

Praha 19. Března 2009 (ČTK) - O tom, jakou úlohu mají v Evropě do budoucna plnit univerzity, rokují v těchto dnech zástupci Evropské asociace univerzit (EAU). Na setkání si vyjasní, co by mělo být pro evropské univerzity nejdůležitější v následujícím desetiletí. Takzvanou pražskou deklaraci pak předloží evropským komisařům na konferenci ve švýcarském Lausanne. Novinářům to dnes řekl nastupující prezident EAU Jean-Marc Rapp.


Jedním ze čtyř hlavních témat pražského setkání je otevřenost univerzit vůči studentům. "Populace stárne a univerzity na to musejí reagovat. Nejen reagovat na potřeby společnosti, ale i předvídat, jaké ty potřeby budou," uvedl Rapp.


Zástupci univerzit budou diskutovat také o tom, jak přitáhnout a hlavně jak si udržet na školách talentované vědce. Řešit budou i finanční udržitelnost univerzit, které se v celé Evropě rozrůstají a jejich řízení je stále náročnější. V souvislosti s připravovanou reformou českých univerzit se prý chce pořádající Karlova univerzita inspirovat zkušenostmi jiných škol.


Představitelé asociace univerzit zároveň zdůraznili, že ekonomická krize nesmí poznamenat spolupráci evropských vysokých škol, třeba v otázce mobility studentů. Odstupující prezident EAU Georg Winckler dal za příklad USA, které podle něj právě v této nelehké době investují přes 100 miliard dolarů (asi dva biliony korun) do vzdělání.


Evropská asociace univerzit sdružuje téměř 850 vysokých škol a konferencí rektorů ze 46 evropských zemí. Jejím hlavním posláním je udržovat rovnováhu mezi excelencí ve výzkumu a společenským posláním a dostupností univerzit.


kli mkv




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze