Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Experti ocenili ministerský návrh zákona o nemocnicích

Experti ocenili ministerský návrh zákona o nemocnicích

Ke zpravodajství: AUDIO; GRAFIKA

    Přidali jsme vyjádření rektora UK Václava Hampla v 3. odstavci.

    --------------------

    Praha 10. března 2009 (ČTK) - Návrh zákona o univerzitních nemocnicích a univerzitních pracovištích připravený ministerstvem zdravotnictví byl podle odborníků nejpřínosnějším zdravotnickým opatřením ve druhé polovině loňského roku. Hodnocení 40 odborníků vyplývá z projektu hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví (HEZR), který dnes představil novinářům výkonný ředitel Českého zdravotnického fóra Vladimír Finsterle. Naopak tentýž návrh vypracovaný Univerzitou Karlovou (UK) hodnotili experti jako nejhorší.

    "Projekt HEZR je projekt hodnocení kvality a užitečnosti vládních opatření, které se týkají zdravotnictví a sociální péče v České republice," řekl ČTK Finsterle.

    Rektor UK Václav Hampl uvedl, že z podkladů, které dnes ČZF zveřejnil, nelze udělat závěr, jakému návrhu hodnotitelé ČZF dávají přednost. V textovém hodnocení zveřejněném na webu ČZF podle něj "u návrhu zákona o univerzitních nemocnicích vypracovaného Univerzitou Karlovou ve spolupráci s Masarykovou a Palackého univerzitou převládají hodnocení pozitivní či spíše pozitivní".

    Projekt zahájilo České zdravotnické fórum (ČZF) v roce 2008. Jeho prostřednictvím chce veřejnosti pravidelně zprostředkovávat názor odborníků na důležitá a často diskutovaná opatření ekonomického a sociálního charakteru. Například má přiblížit návrhy zákonů a také dát zpětnou vazbu politikům, zda svou práci dělají dobře. Projekt vychází z podobného slovenského projektu, který funguje od roku 2000.

    Vybraná opatření vlády a orgánů státní správy a samosprávy hodnotí významní odborníci z různých oblastí, ekonomové, analytici, právníci, politologové, odborní novináři, zástupci stavovských organizací, akademické obce a neziskového sektoru. Z hodnotitelů jsou vyloučeni ti, kteří návrhy tvoří, upřesnila členka správní rady ČZF Adriana Krnáčová.

    Kriterii hodnocení jsou míra souhlasu s opatřením a jeho důležitost pro společnost. V prvním kole hodnotili experti sedm opatření, jako druhý nejpřínosnější vyhodnotili návrh zákona o záchranné zdravotní službě a jako druhý nejhorší návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění.

    Podrobná data, seznam hodnotitelů i komentář některých k jednotlivých opatřením jsou dostupná na ExternĂ­ odkaz webu ČZF.

    "Výsledky jsou prezentovány veřejnosti, počítáme s tím, že jakmile to projde tiskem, je možnost, že se k tomu začnou vyjadřovat i zástupci jednotlivých politických stran," řekl ČTK vedoucí projektu Michael Vích, kterého překvapila vyrovnanost v hodnocení jednotlivých opatření (s výjimkou univerzitního návrhu).

    Nejdůležitější vypovídací hodnotu bude mít podle Ivana Malého z ČZF vývoj hodnocení v čase. Projekt organizuje tři hodnocení do roka, další budou v červnu a říjnu. Složení hodnotitelské komise je poměrně stálé, spíše se rozrůstá. Podle Malého se ČZF setkalo s velmi vstřícnou odezvou vybraných expertů, kteří mají zájem hodnotit jednotlivé kroky zdravotnické reformy.

    

    Hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví v projektu HEZR v roce 2008

    


přínos opatření pro rozvoj ČR



předkladatel



rating*



návrh zákona o záchranné zdravotní službě



MZ ČR



106



návrh zákona o univerzitních nemocnicích a univerzitních zdravotnických pracovištích



MZ ČR



121



alternativní zákona o univerzitních nemocnicích a univerzitních zdravotnických pracovištích



UK



22



návrh zákona o specifických zdravotních službách



MZ ČR



89



návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění



MZ ČR



88



návrh zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování



MZ ČR



96



zákon o nemocenském pojištění



MPSV ČR



95



    *Ratingová škála v rozmezí od -300 do 300 se vypočítává jako průměrná "míra souhlasu s opatřením" (od -3 do +3) vynásobená procentuální hodnotou "důležitosti pro společnost" (od 0 do 100 procent).


 


 


 




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze