Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova změní název. Už nechce být "v Praze"

Univerzita Karlova změní název. Už nechce být "v Praze"

11.03. 07:00 Původní zpráva, Autor: Klára Bílá




Nová razítka, loga, hlavičkové papíry. To v budoucnu čeká Karlovu univerzitu. Chce totiž změnit svůj název. Nelíbí se jí dodatek "v Praze", který hodlá ze svého oficiálního jména vypustit.


Se současným názvem "Univerzita Karlova v Praze" škola nikdy nesouhlasila a v roce 1998 proti němu dokonce protestovala. Letos má však šanci na změnu. Připravuje se totiž nový zákon o vysokých školách, v jehož seznamu by se název univerzity mohl změnit.


Proč se škola rozhodla přejmenovat, je nasnadě. Její dvě lékařské fakulty totiž navštěvují studenti v Plzni a farmaceutickou v Hradci Králové.


Studenti největší a nejstarší univerzity v Česku si s názvem moc hlavu nelámou. "Je mi to celkem jedno. Karlova univerzita není jen pražská a o Praze. Hlavní je intelektuální síla té instituce, a ne, jestli je pražská, brněnská nebo plzeňská," řekl čtyřiadvacetiletý student Filip.


Jméno určil zákon 


Název školy určuje vysokoškolský zákon. "Univerzita Karlova protestovala proti názvu obsahující dodatek 'v Praze' již při přijímaní zákona v roce 1998 a opakovaně vyjádřila zájem vrátit se k původnímu názvu Univerzita Karlova," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ  mluvčí školy Václav Hájek.


Jenže ministerstvo školství má jiné informace. Podle něj je dodatek o Praze v názvu školy již od roku 1990. "Tehdy to bylo za účelem sjednocení názvů: Masarykova univerzita v Brně a podobně," vysvětlil mluvčí ministerstva školství Ondřej Gabriel.


Právě Masarykova univerzita před třemi lety přistoupila ke změně jména. Chtěla se vrátit k původnímu historickému názvu bez dodatku "v Brně". Od prvního ledna 2006 tak vystupuje pouze jako Masarykova univerzita.


Změna názvu instituce znamená nemalé finanční náklady. "Loga, razítka i hlavičkové papíry jsme měnili postupně, nebylo to tak razantní," řekla on-line deníku TÝDEN.CZ mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Kolik však "nové" jméno školu stálo, neřekla.


"Zákon o zřízení naší univerzity z roku 1919 stanovil název Masarykova univerzita a toto označení bylo také obnoveno zákonem z února 1990. Teprve příloha zákona o vysokých školách z roku 1998 uváděla název Masarykova univerzita v Brně, který vznikl v podstatě omylem a neodpovídal historické tradici. Proto jsem při přípravě novely zákona o vysokých školách požádal zákonodárce o napravení tohoto stavu," uvedl v této souvislosti rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.


Poslanci do změny názvu zasahovat nebudou 


Kdy se změní název nejstarší české univerzity, není ještě jasné. "Pokud opravdu dostoupí příprava nového zákona o vysokých školách té fáze, že i názvy univerzit budou aktuálním tématem, poté budu prosazovat stanovisko vzešlé z demokratickcké diskuze uvnitř univerzity," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Nemá však v úmyslu postupovat poslaneckou iniciativou, jako to učinila Masarykova univerzita.


K přejmenování přistoupila také Brněnská zemědělská univerzita, což je nyní její oficiální název. Ústav chce od něj upustit a být Mendelovou univerzitou v Brně. Důvod? "Změnily se předměty, které jsou více zaměřené na technickou a ekonomickou stránku, a tak je název trochu zavádějící," sdělila mluvčí univerzity Kateřina Brettschneiderová.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze