Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministerstvo rozdělilo 1,3 miliardy na modernizaci vysokých škol

Ministerstvo rozdělilo 1,3 miliardy na modernizaci vysokých škol

Praha 6. března 2009 (ČTK) - Ministerstvo školství tento týden schválilo projekty na modernizaci vysokých škol, z evropského programu jim rozdělí 1,3 miliardy korun. Školy by měly peníze dostat asi do měsíce, přes 600 milionů půjde na humanitní obory. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová. Ze státního rozpočtu je pro letošek vyčleněno na vysoké školy více než 24,5 miliardy korun.


Univerzity žádaly o dotace z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který funguje od roku 2007. Lze z něj získat až 1,83 miliardy eur (asi 50,5 miliardy korun). Peníze jsou určeny na zvyšování kvality ve vzdělávání, podporu rovných příležitostí žáků včetně dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, další vzdělávání pracovníků škol, modernizaci vysokoškolského vzdělávání nebo rozvoj dalšího vzdělávání například v podnikatelském sektoru.


Nejvyšší částka, přes 254 milionů, dostanou obory pedagogiky a psychologie, 200 milionů pak půjde na technické obory. Nejvíce projektů podali zástupci pedagogických, ekonomických a na psychologii zaměřených škol. Naopak fakulty architektury nepodaly ani jednu žádost.


Projekty mají přispět ke zlepšení výuky, umožnit stáže studentů u jejich budoucích zaměstnavatelů či spolupráci škol se zahraničními vzdělávacími a vědeckými institucemi. Každý projekt může získat dotaci jeden až 20 milionů korun.


Autoři úspěšných projektů dostanou nevratnou dotaci. Každý obdrží zálohu ve výši čtvrtiny odhadovaných výdajů. Většina výdajů na projekty, konkrétně 85 procent, bude pocházet z evropských strukturálních fondů, zbytek z českého státního rozpočtu.


kli rot




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze