Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita umí sehnat nejvíc peněz

Univerzita umí sehnat nejvíc peněz

19.3.2009, rubrika: Střední Morava, strana: 2, autor: PAVLA KUBIŠTOVÁ



Žádná z tuzemských vysokých škol nebyla úspěšnější


Olomouc - Nejvíc peněz z evropských fondů získala v konkurenci všech českých vysokých škol Univerzita Palackého v Olomouci. Z celkové částky 1,2 miliardy korun připadne 266 milionů právě jejím projektům. Z dvaatřiceti schválených žádostí je po osmi z fakult přírodovědecké, filozofické a lékařské. Více než čtyřiadvacet milionů poputuje také na fakultu zdravotnických věd, která je nejmladší součástí univerzity.

„Do operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost jsme přihlásili celkem třiadevadesát projektů, schválená byla zhruba třetina,“ uvedl mluvčí univerzity Rostislav Hladký. O peníze z evropských fondů se podle něho ucházelo šest z osmi fakult. Největší částku, více než sedmdesát milionů, získaly projekty přírodovědecké fakulty, filozofická i lékařská fakulta dostanou přes šedesát milionů.

Na lékařské fakultě patří mezi jeden z nejvýznamnějších projektů Škola molekulárních biotechnologií, která získala přes 10 400 000 korun. „Dlouhodobě se věnujeme metodám, díky kterým lze izolovat gen a přenést ho do jiného organismu,“ vysvětlil profesor EvženWeigl, který je za projekt zodpovědný. „Tomá velký význam v lékařství, například při léčbě alergií, spolupracovali jsme na vývoji vakcíny proti borelióze, biotechnologie se používají také při výrobě pracích prášků, které obsahují aktivní enzymy.“ Díky grantu bude moci univerzita spolupracovat s firmami, které biotechnologie využívají v praxi.

Mezi humanitními obory se na největší příspěvek - šestnáct milionů korun - může těšit bohemistika. S projektem Bohemistika pro třetí tisíciletí uspěl Jan Schneider. „Zaměření projektu je dost široké, pokrývá jak inovace studijních programů, tak třeba zajištění praxe studentům editorského oboru,“ uvedl Schneider. Se dvěma ze čtyř žádostí uspěla také nejmladší z fakult Univerzity Palackého. Větší z jejích projektů získal přes sedmnáct milionů korun a je zaměřen na praktickou výuku studentů fakulty zdravotnických věd. „Projekt má dvě hlavní osy. Zaprvé jde o vybudování učebny, ve které si budou moci studenti vyzkoušet své manulání dovednosti na modelech a která bude přístupná i mimo vyučovací hodiny, zadruhé potřebujeme síť školitelů - lékařů, kteří studenty uvedou do praxe,“ vysvětlila řešitelka projektu a děkanka fakulty Jana Marečková.


* Peníze a projekty

  Celková suma a počet

  schválených projektů

Přírodov. fakulta 75 824 455 (8)

Filozof. fakulta  67 397 407 (8)

Lékařská fak.     62 461 114 (8)

Pedag. fakulta    33 223 895 (5)

Fak. zdrav. věd   24 302 273 (2)

Fakulta těl. kultury 3 547 645 (1)

celkem          266 756 789 (32)

Srovnání: Masarykova univerzita

Brno uspěla s 19 projekty, Vysoké

učení technické Brno s 9 projekty



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 00:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze