Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sloupek: Liščí kniha, TÝDEN č. 5/09

Sloupek: Liščí kniha, TÝDEN č. 5/09

9.2.2009 | rubrika: Dopisy | strana: 4



Některé dopisy jsou redakcí kráceny a redigovány


MINISTR ČTE TÝDEN


Sloupek: Liščí kniha, TÝDEN č. 5/09


Neupírám panu Fendrychovi právo na názor, v jeho textu se ale objevují tvrzení, která odporují faktům. Je proto třeba uvést věc na pravou míru. Není pravda, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se zástupci vysokých škol (je zde uvedena speciálně Univerzita Karlova) přípravu Bílé knihy terciárního vzdělávání nekonzultovalo. Pokud autor sloupku nezaznamenal rozsáhlou a detailní debatu s akademickou i širokou veřejností nad různými verzemi, tak možná nedával pozor. Vždyť Bílá kniha byla původně předložena právě jako podklad k diskusi! A ta proběhla a byla široce medializována. Psal o ní dokonce i váš časopis! Připomínky, které vzešly z veřejné debaty, autoři Bílé knihy do textu dokumentu průběžně zapracovávali. Mohu to doložit řadou připomínek, které UKv průběhu projednávání vznášela. Slova rektora Hampla si prostě chybně vyložil. Tvrzení, že "vejšku má kdekdo" a že "vysokoškolský titul poněkud devalvuje", se musí usmívat každý, kdo sleduje statistická data v oblasti terciárního vzdělávání u nás a jejich vazbu na trh práce. Navíc není pravda, že vládě jde jen o kvantitu, nikoli kvalitu. Právě naopak! Reforma si klade za cíl zvýšit konkurenci uvnitř sektoru terciárního vzdělávání, a ukončit tak období spíše průměrných výsledků. Martin Fendrych také zjednodušuje budoucí roli tzv. vnějších aktérů. Že reforma navrhuje posílení role politiků? Právě naopak! Prosazujeme posílení autonomie vysokých škol a omezení byrokratických postupů, kterým školy musejí čelit ve vztahu ke státní správě. Pokud bude po realizaci reformy něčí role posílena, budou to především studenti.


Ondřej Liška, * ministr školství, mládeže a tělovýchovy


(Pozn.red. Rektor UK václav Hampl 27. 1. řekl: "Bílou knihu nám nikdo z ministerstva školství oficiálně nezaslal." 4. 2. založili zástupci akademických senátů vŠ platformu proti reformě vŠ. Mimo jiné odmítají omezování samosprávy vŠ. Těžko tedy jde o posílení jejich autonomie.)



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze