Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jak si vybrat vysokou školu

Jak si vybrat vysokou školu



13.2.2009, rubrika: Studium, strana: 14, autor: (map)



Přemýšlíte-li o vysokoškolském studium, jistě vás napadá otázka, jak si vybrat školu, jež bude odpovídat vašim představám a nastartujete s ní kariéru.

Za posledních deset let se počet vysokých škol značně rozrostl. Vznikly především nové soukromé instituce. Ty se leckdy úspěšně prosadily vedle mnohých veřejných a dvou státních VŠ – Policejní akademie ČR a Univerzity obrany v Brně.

Leč otázkou je, z jakých oborů naleznete perspektivní uplatnění; jde o jedno z důležitých kritérií, jímž se při výběru můžete řídit.


Nejlépe se uchytí informatici


Leckoho zřejmě překvapí, že zaměstnatelnost absolventů se může výrazně lišit i u stejnojmenných fakult jednotlivých univerzit, a to dokonce o mnoho procent: zatímco kupříkladu z absolventů Filozofické fakulty UK nemělo loni práci jen něco málo přes jedno procento lidí, z těch, kteří úspěšně ukončili Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni, nenašlo zaměstnání více než osm procent.

Rozdíly jsou zjevné třeba i mezi teologickými fakultami: absolventi Katolické a Evangelické fakulty UK vykazují nulovou nezaměstnanost, posluchačů dokončivších Husitskou teologickou fakultu bylo nezaměstnaných přes osm procent.

Údaje zveřejnilo Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty UK. Statistiky poskytly úřady práce; data jsou z období duben až září 2008.

Vyplývá z nich, že půl roku až rok po ukončení se práce hledá nejobtížněji mladým lidem nejen z uměleckých, filozofických, ale i ze zemědělských fakult. Autoři průzkumu však upozorňují, že některé školy jsou natolik malé, že i nepatrný počet nezaměstnaných absolventů způsobí v tabulkách velký výkyv.

Vysokou míru nezaměstnanosti, skoro patnáct procent, vykazují též třeba mladí veterináři, přestože univerzita ke studiu tohoto oboru je v Česku jen jedna.

Nejlépe naopak hledají uplatnění informatici, architekti, biologové a farmaceuti, u nichž je nezaměstnanost většinou nulová. Rychle se uchytí i lékaři, právníci a ekonomové.


O 66 procent vyšší plat


U českých vysokoškoláků je míra nezaměstnanosti o 69 procent nižší proti zbytku populace. Lidé s VŠ diplomem též pobírají o 66 procent vyšší plat a vykonávají o 37 procent kvalifikovanější práci.

Velké rozdíly jsou dány malou mírou vysokoškoláků v české populaci, proto i člověk bez praxe nastupuje na kvalifikovaná místa za slušný plat. Například ve Švédsku, kde je podíl vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva mnohem vyšší, zastávají lidé s vysokou školou i mnohem méně kvalifikované pozice, často v administrativě. Kromě zvážení perspektivy budoucího povolání platí pro výběr VŠ další jednoduché pravidlo: vybírejte podle toho, co vás nejvíc baví, zajímá a čím se chcete zabývat i v budoucnu. Maturitní předměty si volte tak, aby učení bylo efektivní zároveň i pro přijímací řízení.

Ty mají veřejné VŠ na rozdíl od soukromých mnohem náročnější. Na některé obory se dostane každý desátý, ale i dvacátý uchazeč (žádané obory jako psychologie). V průměru se každý rok nedostane na VŠ přes 35 procent zájemců. Nicméně jsou i fakulty, které kvůli demografickému poklesu zkoušky odpouštějí. Například Matematicko-fyzikální fakulta UK, Fakulta životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT, Fakulta chemické technologie VŠCHT, Fakulta strojní TU v Liberci, Fakulta aplikovaných věd ZU v Plzni a další.


Zatočte se stresem


Nutno dodat, že přijímací zkoušky jsou spojeny s velkým stresem, jenž může zásadně ovlivnit výkon. Důležité je tudíž připravit psychiku na den „D“. Mezi hlavní stresové faktory patří:

* strach z neúspěchu: budeteli vědět, jak testy vypadají, lépe odhadnete své šance. Myslete na to, že nepřijetí ještě neznamená ztracený rok, jelikož ho můžete využít k pomaturitnímu jazykovému studiu nebo k praxi;

*neznámé prostředí, jež obvykle způsobí velkou ztrátu času: Zajděte se podívat do školy, kde se budou zkoušky konat, případně si školu vyhledejte na mapě, zjistěte si předem dopravní spojení a dostavte se s předstihem; * časový limit: spousta studentů pod časovým stresem podává mnohem horší výkony, přitom je velice jednoduché se na časový limit připravit; stačí si doma vyzkoušet se stopkami dvě tři varianty přijímacích testů nanečisto a dodržet přesně časovou dotaci.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze