Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vědecké práce univerzit jsou podle průzkumu málo citované

Vědecké práce univerzit jsou podle průzkumu málo citované

--------------------


Ke zpravodajství: GRAFIKA


Zprávu jsme rozšířili o 4. a 7.odstavec


--------------------


Praha 4. února (ČTK), autor: kli mkv

Vědecké práce českých univerzit jsou prý málo citované, přibližně 40 procent článků ve vědeckých publikacích univerzit není citováno nikde. Vyplývá to ze srovnávání provedeného Akademickou rankingovou a ratingovou agenturou a serverem Navigatorka.cz, které organizátoři dnes představili na tiskové konferenci v Praze.


Citovanost je jedním z hlavních měřítek pro kvalitu vědeckých prací. Podle tohoto srovnání české fakulty publikují více než slovenské a na své výzkumy dostávají také více peněz. Zároveň se ale nepotvrdila souvislost mezi množstvím financí a kvalitou výzkumu.


Nejlepší výsledky co do citovanosti dosahují vědecké práce z přírodovědeckých, chemických a lékařských fakult. Tyto fakulty také publikují své výzkumy nejčastěji, nejméně pak školy se zaměřením na ekonomii, právo nebo umění. Asi tři čtvrtě všech vědeckých prací je citováno méně než pětkrát.


Organizátor průzkumu Filip Karel dnes ČTK řekl, že srovnání počtu publikací a citací příliš nevypovídá o kvalitě humanitních oborů. Filozofické a společenskovědní obory totiž své výsledky zveřejňují například v monografiích a knihách, a je pro ně tedy potřeba nastavit jiná měřítka. Například v citační databázi Web of Science, kde jsou uveřejňovány vědecké práce z celého světa, je podle Karla jen asi 20 procent prací z humanitních věd, zbytek je publikován jinde.


České fakulty měly v roce 2007 na vědu a výzkum 7,3 miliardy korun, z toho více než polovina šla právě přírodovědným a technickým oborům. Do srovnání se zapojilo 134 českých a 102 slovenských fakult. Srovnání o počtech publikací a citací vychází ze sledování mezi lety 1998 až 2007.


Nejlépe vyšla ze srovnání v oblasti publikací Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, nejvíce financí pak měla Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. České školy pobíraly 4,5krát více peněz než slovenské, částka se určovala v přepočtu na jednoho vědce.


Průzkum zároveň ukázal, že na slovenských školách studuje až třikrát více doktorandů, absolventů doktorského studia je však víc v Česku. Karel uvedl, že ze srovnání vyplynulo, že více doktorandů neznamená více vědy. Prý je to zřejmě proto, že doktorandská stipendia nejsou příliš vysoká, a budoucí badatelé si proto musí ještě přivydělávat a nevěnují se vědě naplno.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze