Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektor UK: Od požáru jsme do zámku dali 15 milionů

Rektor UK: Od požáru jsme do zámku dali 15 milionů

2.2.2009, rubrika: Kraj Liberecký, strana: 3, autor: (mip)



Zahrádky - Vypadá to, jakoby se ani šest let po zničujícím požáru se zámkem v Zahrádkách na Českolipsku, barokní dominantě regionu, nic nedělo.

„Ale není to tak. Do zámku jsme od požáru investovali už patnáct milionů korun,“ říká Václav Hampl, rektor největší a nejstarší univerzity v Česku.


* Pane rektore, hodně lidí na Českolipsku si myslí, že univerzita v Praze nemůže dobře spravovat 80 kilometrů vzdálený objekt a že o něj ani nemá zájem. Mohl byste konkrétně uvést, co UK pro zámek v Zahrádkách udělala v uplynulém roce 2008?


Pokud jde o investice, tak za dobu posledních šesti let od požáru investovala univerzita do zámku zhruba 15 milionů korun, a to hlavně do střechy zámku, statického zajištění, do úprav vnitřních prostor nezasažených požárem. Zaplatili jsme také stavebně-historický průzkum a opravy některých dveří a ostění.


* Od požáru v roce 2003 univerzita zámek nijak nevyužívá. Nebylo by rozumnější, kdyby univerzitapřenechala – například za symbolickou cenu – zámek nějaké instituci (např. Liberecký kraj), která bude mít mnohem větší možnosti se o zámek postarat? Jsou lidé, kteří tvrdí, že šestiletou nečinností univerzity utrpěl zámek zchátráním možná srovnatelné škody, jaké způsobil požár.


Zámek stále ještě vysychá a rozhodně nedochází k žádné další devastaci či poškozování. Zásadně tedy odmítáme myšlenku, že zámek šestiletým čekáním na rekonstrukci utrpěl škody srovnatelné s požárem. To je opravdu zavádějící informace.


* Jaká už proběhla jednání o budoucnosti zámku?


Jednání s možnými a uvažovanými zájemci probíhají přibližně každý čtvrtrok. Své připomínky a názory má i kraj a pochopitelně i památkový úřad. V současné době čekáme na posouzení tzv. „evropských“ peněz. V minulosti jsme usilovali a bohužel nezískali přes Liberecký kraj peníze z fondů EU a nedostali jsme se do užšího výběru na ministerstvu financí pro zájemce o takzvané Norské fondy. Nejedná se „pouze“ o finance na rekonstrukci objektu, ale i o prostředky na následný provoz.


* Byl jste se v Zahrádkách osobně podívat?


Navštívil jsem Zahrádky před časem, abych se seznámil se stavem objektu. A je to opravdu smutný pohled a nepříjemná situace. Moji kolegové a spolupracovníci mne informovali o pracích, které proběhly, i o všech jednáních.


* Univerzita kdysi využívala zámek jako výukové centrum pro zahraniční studenty. Je reálné, že by akademická výuka na zámku v Zahrádkách v budoucnu opět pokračovala?


Objekt zámku by mohl být provozován jako „Regionální centrum celoživotního vzdělávání UK“. Na rekonstrukci v řádu stamilionů však vlastní prostředky nemáme. Hledáme partnera nadále a jednou z variant je, že pokud by hledání nebylo úspěšné, bude objekt předán státu.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze