Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školy v EU by měly více spolupracovat se soukromým sektorem

Školy v EU by měly více spolupracovat se soukromým sektorem

--------------------


Ke zpravodajství: AUDIO


--------------------


Brusel 30. ledna (zpravodajka ČTK)

Evropská unie se musí víc snažit modernizovat své systémy školství, aby účinněji reflektovaly potřeby firem a navazovaly na vědecký výzkum. ČTK to po čtvrteční bruselské konferenci na téma kreativity a inovací v Evropě řekl eurokomisař pro vzdělávání, kulturu a mládež Ján Figeľ. Podle něj to je jediná cesta, jak zabránit masivnímu odlivu špičkových vědeckých pracovníků z Evropy.


Akci, které se zúčastnila řada vědců z různých částí Evropy, se konala na půdě Evropského parlamentu.


"Vzdělání musí reflektovat potřebu doby i z hlediska ekonomického. (Dnes) školy často produkují mladé nové čerstvé nezaměstnané. Protože obsah studia neodpovídá potřebám firem a praxe," řekl ČTK Figeľ. "V tomto Evropa musí jednoduše přidat. Tady je tradicí spíš jistý izolovaný nebo fragmentovaný prostor, kde je akademie na jedné straně a firmy na druhé," dodal.


Z konference vyplynulo, že soukromý sektor by mel mít možnost výuku na evropských univerzitách doplňovat, organizovat pro studenty stáže, dny otevřených dveří a podobně. Vědce je podle expertů třeba "podchytit" a orientovat od raného věku.


Podle odborníků je v rámci modernizace školství klíčová také mobilita výzkumníků, a to především během studia a do pěti let po získání vysokoškolského diplomu. S tím souvisí i navýšení finančních prostředků, bez kterých se inovace neobejdou.


Podle europoslance za ODS Jaroslava Zvěřiny, na jehož popud se akce konala, by vědci měli mít zajištěnu také svobodu vědeckého bádání. "Je rovněž třeba najít rovnováhu mezi veřejnou kontrolou vědeckých projektů a úředními procedurami při žádostech o granty," řekl Jaroslav Zvěřina.


S tím souhlasí romanista Petr Vurm z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Podle něj se spousty formulářů a žádostí o granty musí navíc vyplňovat několikrát. "Jde o zbytečné papírování v elektronickém věku," říká Vurm. Podle něj akademici často dělají práci úředníků, což učitelům a vědcům neponechává mnoho času na tvořivou práci.


Čtvrteční konference se konala při příležitosti toho, že Evropská unie vyhlásila rok 2009 rokem tvořivosti a inovací. Tím chce Brusel zvýšit povědomí o potřebnosti tvůrčích řešení současných problémů.


Podle německého politologa Klause Landfrieda, který se konference zúčastnil, jsou ale zatím Evropané méně nakloněni změnám a inovacím než třeba Američané. Landfried citoval průzkum, podle kterého by si deset Američanů ze stovky bylo ihned ochotno založit soukromou firmu. Na rozdíl od toho by se v jednotlivých státech EU do soukromého podnikání ihned pustily dvě až šest osob. "To je hodně málo," dodal Landfried.


Kristina Labohá šeb




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze