Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Barokní zámek v Zahrádkách stále chátrá

Barokní zámek v Zahrádkách stále chátrá

3.2.2009 | 18:00 | pořad: Události v regionech - Praha




Jan HRUBEŠ, moderátor

--------------------

Je to už šest let, co vyhořel zámek v Zahrádkách na Českolipsku. Památka je od té doby v desolátním stavu. Majitel, kterým je Karlova univerzita, na opravu stamiliony nemá. Projekt se totiž nepodařilo prosadit do evropských fondů. Univerzita zvažuje i možnost, že objekt vrátí státu.


Lucie POKORNÁ, redaktorka

--------------------

Na 30. ledna 2003 asi žádný z obyvatel Zahrádek nezapomene. Zdejší zámek totiž tehdy zachvátil požár. Hasiči bojovali s plameny dva dny. Oheň napáchal na objektu škodu za sto padesát milionů korun. Při požáru se propadla nejen střecha, ale také dvě patra. Ze zámku tak zbyly jen obvodové zdi a do objektu pršelo. Provizorního zastřešení se památka dočkala po roce. Navíc zatím majitel nemá. Projekt na opravu totiž v evropských fondech neuspěl.


Václav HÁJEK, mluvčí, Karlova univerzita

--------------------

Vlastní prostředky, jak již bylo řečeno, v řádu sta milionů nemá Univerzita Karlova. Hledáme partnera a nadále a jednou z variant je, že pokud by hledání nebylo úspěšné, bude objekt předán státu.


obyvatel Zahrádek

--------------------

Lidem to je líto, ale nikdo s tím nic neudělá. To byla dominanta Zahrádek, že jo.


obyvatel Zahrádek

--------------------

Tak lepší by bylo, kdyby byl opravenej a byla tam i restaurace, všechno, že jo.


Lucie POKORNÁ, redaktorka

--------------------

Památka prošla dva roky před požárem kompletní rekonstrukcí. Univerzita pak objekt využívala pro zahraniční studenty, kteří se něm učili česky. Podobné využití by si představovala i dnes. Zatím žádný investor ale nemá o spolupráci zájem. Barokní zámek z druhého poloviny šestnáctého století přitom patří mezi nejcennější objekt Českolipska.


Jan FEIGE, památkář, NPÚ Liberec

--------------------

Nezhoršuje se jeho stav, ale bohužel tím, že se tam nic neděje, tak se ani nezlepšuje. Jsou tam propadaný stropy v tom horním podlaží a jsou i částečně narušený zdi obvodový.


Lucie POKORNÁ, redaktorka

--------------------

Památkáři vloni zařadili zámek na seznam nejohroženějších památek Libereckého kraje. I přesto je rekonstrukce v nedohlednu. Lucie Pokorná, Česká televize, Zahrádky.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze