Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Fakulty založily platformu proti reformě VŠ

Fakulty založily platformu proti reformě VŠ



5.2.2009, rubrika: Zpravodajství, strana: 3, autor: (map, ČTK)



Platformu Pro vzdělanost, jež se vzpouzí vládní reformě vysokého školství, založili včera v Hradci Králové zástupci akademických senátů převážně humanitních fakult vysokých škol z celého Česka.

Pokud ministerstvo školství nevyslyší jejich kritické připomínky k Bílé knize terciárního vzdělávání z dílny ministra Ondřeje Lišky (SZ), kterou letos v lednu schválila vláda, zvažují i stávky či týdny neklidu na fakultách. Bílá kniha navrhuje školné a z jejích hlavních tezí má Liška a ministr financí za KDU-ČSL Miroslav Kalousek připravit věcný záměr nového VŠ zákona.


Signatáři proti účasti lokálních politiků ve správních radách


Prohlášení, které podepsalo přes pět desítek zástupců akademických senátů, kritizuje zejména způsob přípravy knihy, který označuje za nedemokratický. Signatáři také rázně odmítají omezování samosprávy vysokých škol; ve správních radách by totiž měli sedět například lokální politici či představitelé velkých podniků.

Tvrdí též, že návrh reformy nenabízí realistické řešení podfinancování VŠ. „Zvýšení příspěvků ze státního rozpočtu se neplánuje a chybějící prostředky nemohou být dorovnány pouhým zapojením soukromých zdrojů,“ kritizují.

Platforma žádá, jak novinářům řekl jeden z pořadatelů setkání Josef Šlerka, aby se o zákonu i reformě diskutovalo za široké účasti akademické obce. V případě, že by ministerstvo s jejími zástupci nejednalo, zváží protesty.

„Budeme dělat takové akce, abychom byli vidět. Jestli to případně budou akce v podobě stávek či různých týdnů neklidu, je otázkou další koordinace mezi jednotlivými fakultami,“ zdůraznil Šlerka.

Bílou knihu ostře kritizovala Univerzita Karlova a kromě opozice i někteří koaliční politici, například lidovecká expertka na školství Michaela Šojdrová. Tématu Bílé knihy se bude Právo podrobně věnovat v zítřejším vydání.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze