Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dopady krize spočítali NERVu studenti

Dopady krize spočítali NERVu studenti

Hospodářské noviny 25.2.2009, rubrika: Česko, strana: 2, autor: Petra Benešová



* Patnáct vysokoškoláků z Univerzity Karlovy spolupracuje s nejlepšími ekonomy * Řešili například i slevy na sociálním pojištění


Student ekonomie Jan Hlaváč měl včera hodně neobvyklý program. Společně s členy Národní ekonomické rady vlády se účastnil důležitého jednání na Státním fondu životního prostředí. I on vymýšlí, jak uchránit Česko před finanční krizí.

»Propočítávali jsme investice do ekologických opatření, jako je například zateplování budov. Právě takové kroky by měly pomoci vytvořit pro lidi nová pracovní místa,« vysvětluje třiadvacetiletý student z Institutu ekonomických studií (IES) Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Před třemi týdny byl přitom ještě Jan Hlaváč »obyčejným« studentem a připravoval se ve škole na zkoušky. Ovšem jen do té chvíle, než začal v lednu pracovat ještě s dalšími čtrnácti studenty institutu pro Národní ekonomickou radu vlády (NERV), která pracuje na záchraně proti světové ekonomické recesi.

»Studenti nám propočítávali modelové situace, grafy, dodávali podklady pro jednání a někteří se jich i účastnili. Bez nich bychom to v tak krátkém čase nestihli. Poradili si s výpočty mnohdy dokonce lépe než ministerští úředníci. Budeme s nimi spolupracovat i nadále,« popisuje ekonomický analytik ČSOB a jeden z členů NERVu Tomáš Sedláček.


Rovnice za 41,5 miliardy


Místo seminárních prací a úkolů do hodin makroekonomie museli najednou studenti řešit reálné věci, které v následujících měsících ovlivní stovky českých firem a tisíce lidí.

Museli přijít například na to, jak ulevit podnikatelům, aby mohli zaměstnat i v době krize co nejvíce lidí. Firmám namodelovat slevy na sociální pojištění pro zaměstnance. Vypočítat zrychlení odpisů aut nebo počítačů a také garance na úvěry pro malé a střední firmy. Prostřednictvím svých rovnic tak »rozhodli«, že finanční krize bude Česko stát 41,5 miliardy korun.

»Nebyl to jen úkol do školy. Najednou to byla odpovědnost, ale zároveň výzva. Tomáš Sedláček se nás na semináři zeptal, zda chceme dobrovolně pracovat pro NERV. Ta nabídka se nedala odmítnout,« říká další ze studentů, třiadvacetiletý Jan Harrer, který počítal slevy na sociálním pojištění, od nichž si vláda slibuje, že zachrání práci až 70 tisícům lidí.


Práce pro brilantní mozky


»Modelovali jsme dopady slev na různé sociální skupiny a propočítávali, jaký to bude mít vliv na nezaměstnanost. Musel jsme komunikovat s ministerstvem financí, které nám dávalo podklady,« popisuje Jan Harrer.

Patnáct studentů pražské ekonomie připravovalo protikrizový plán v menších týmech, na které dohlíželi jejich učitelé – Tomáš Sedláček a Michal Mejstřík, kteří na Institutu ekonomických studií přednášejí a jsou členy vládního NERVu. Z něj studenty vedli i další ekonomové – Miroslav Zámečník a Jiří Rusnok. »Pracovali jsme přes den i po večerech. Ve škole bylo zrovna zkouškové období, takže bylo i více času,« říká Michaela Bendová, která měla za úkol porovnat různá protikrizová opatření v Evropě.

»Je to skvělá zkušenost a dobrý zápis do životopisu, že už za studií jste pracovali pro nejlepší ekonomy. Získali jsme tím i nové kontakty,« dodává třiadvacetiletá studentka.


Foto popis| POMÁHAJÍ NERVU. Studenti Jan Hlaváč, Michaela Bendová a Jan Harrer (zleva) měli unikátní příležitost vyzkoušet si, jak se řeší aktuální hospodářská situace státu.

Foto autor| FOTO: HN - FILIP JANDOUREK





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

28.06 2014 23:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze